Кинески Global Times: Руска војна операција у Украјини води – сахрани хегемоније САД

МЕДВЕДЕВ: ДОШАО ЈЕ КРАЈ ЈЕДНОПОЛАРНОМ СВЕТУ НА ЧЕЛУ СА АМЕРИКОМ

Карикатура Global Times

* „Неутралност већине земаља и светских региона (поводом антируских санкција) несумњиво је задала ударац Сједињеним Државама и западним земљама, које су навикле да одлучују какву геополитичку позицију треба да заузму друге државе. Завршила се ера када су САД могле да диктирају како да се воде глобални послови

_____________________________________________________________

       ВОЈНА операција Русије у Украјини могла би да буде катализатор за „сахрану” америчке хегемоније и крај доминације долара у свету, оценио је утицајни кинески лист Global Times.

       У истом чланку је указао да је Вашингтон  планирао да искористи сукоб у Украјини да ослаби Москву, извлачећи за себе економске и политичке користи. Истовремено је планирао и да створи препреке Европи за постизање стратешке аутономије.

       Global Times наглашава: „Политику антируских санкција нису подржале многе земље чланице УН. Неутралност већине земаља и светских региона је несумњиво задала ударац Сједињеним Државама и западним земљама, које су навикле да одлучују какву геополитичку позицију треба да заузму друге државе. <...> Завршила се ера када су Сједињене Државе могле да диктирају како да се воде глобални послови. Различити институционални аранжмани у којима доминирају САД, укључујући хегемонију долара, сигурно ће бити у даљем опадању“.

       Global Times  је објавио и интервјуу са Шенг Јием, професором на Универзитету Фудан у Шангају, који је рекао да САД сада контролишу Европу уз помоћ НАТО-а, али да се и сама алијанса суочава са потешкоћама:

       „Тај блок са умрлим мозгом и даље ће се суочавати са дубоким структурним дефектима у будућности јер НАТО није структура која је у стању да се бори. Зато је отворено питање: шта је смисао његовог постојања?“

       Шенг је уверен да ће САД и НАТО у будућности имати посла истовремено са Кином и Русијом.

       Прошлог четвртка је заменик председника Савета безбедности Русије, Дмитриј Медведев, објавио крај једнополарног света предвођеног Сједињеним Државама.

       Министар иностраних послова РФ Сергеј Лавров говорио је 16. марта о „епохалној бици за будући светски поредак“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари