Кинеска свемирска „неумољива корњача“ спрема се да престигне америчког зеца

КИНЕЗИ ВЕЋ РАДЕ НА ЊЕНИМ МОТОРИМА НА ВОДОНИК, А ГЛАВНИ ПРОБЛЕМ ИМ ЈЕ ЊЕН ПРЕЧНИК ОД 9 МЕТАРА

* Супертешка ракета Чангженг-9 (Changzheng 9, у преводу на српски „Велики марш-9, а на енглески „Long March 9) – биће кључна за кинеска освајања ближег и даље космоса.  Њен први лет требало би да буде пре 2030. године

* Та ракета биће способна да изнесе до 140 тона на ниску орбиту око Земље и до 50 тона на летовима ка Месецу

* Ова ракета ће омогућавати Кини да лако лансира најмање 44 тоне корисног терета ка Црвеној планети, што је довољно и за најамбициозније мисије. Увелико се најављује да ће једна од пробних беспилотних мисија „Чангженг-9“ бити довожење Марсовог тла на Земљу

_____________________________________________________________

       КИНЕЗИ се радују: лунарни програм њихове земље направио је историјски узлет.

       Си Ђинпинг честитао је сународницима на успешном повратку на Земљу капсуле са Месечевим грунтом. Међутим, овај колосални успех само је први корак у кинеским далеко амбициознијим плановима освајања свемира.

       Када ће Кина - и са којим ракетама - моћи да пошаље човека на Месец, чак и на Марс?

Чангженг-5

       Главни инжењер кинеске државне управе за науку, технологију и одбрамбену индустрију званично је објавио да се ради на пројекту супертешке ракете Чангженг-9 (Changzheng 9, у преводу на српски „Велики марш-9“, а на енглески „Long March 9).

        Њен први лет требало би да буде пре 2030. године.

       То ће бити супертешка ракета способна да изнесе до 140 тона на ниску орбиту око Земље (ЛЕО) и до 50 тона на летовима ка Месецу. На њеним могућностима се заснива будући кинески лунарни програм са људском посадом.

       Главна амбиција Кине са слетањем Чанг`е-5 на месец није уопште било узимање узорака његовог грунта већ - развој технологије за повратак на Земљу другом космичком брзином.

       Чанг`е-5  је извео класични двоструки улазак у Земљину атмосферу, `угасивши` уз његову помоћ велику брзину, која при повратку са окололунарне орбите износи око 11 км/с.

        Ракета „Чангженг-9“ је већ названа „кинески Сатурн-В“.

Чанг`е-5 на Месецу

        Увелико се најављује да ће једна од пробних беспилотних мисија „Чангженг-9“ бити довожење Марсовог тла на Земљу.

       Ова ракета ће омогућавати Кини да лако лансира најмање 44 тоне корисног терета ка Црвеној планети, што је довољно и за најамбициозније мисије.

       Међутим, са „Чангженг-9“ постоје инжењерски проблеми који померају њена прва лансирања ка почетку 2030-их.

       Централни блок ракете треба да има пречник од девет метара. А претходна генерација кинеских пројектила имала је пречник блока од 3,35 метара.

       Међутим, ради „Чангженг-5, Кинези су већ овладали производњом петометарских елемената и у потпуности су обновили логистику копненог транспорта ракета.

       Само лансирање ракета пребацили су са континенталног космодрома Џиукуан на острвски космодром Венчанг смештен на тропској обали острва Хаинан.

       Кинеска „деветка“ ће максимално искористити постојећу индустријску и технолошку резерву за своје горње степене, али ће јој за доње, најмоћније и најтеже, бити неопходно нешто јединствено и супермоћно.

       Засада се разрађује неколико верзија конфигурације „Чангженг-9“.

       Централна јединица биће на водоник, керозин или чврсто гориво.

Овако Кинези замишљају

полетање Чангженг-5

       Кина већ има своје ракетне моторе. Почела је са оним што је добила од руских и украјинских инжењера, а сада је већ савладала производњу ракетних мотора са потиском већим од 500 тона. Ово значи да већ има неколико достојних решења за прву фазу „Цхангзхенг-9“.

       За кинеску „деветку“ треба да се развије нови мотор са водоником.

       Тај мотор тренутно има условни назив ИФ-220, а требало би да има потисак од око 200 тона.

       У свом програму за истраживање Месеца и `дубоког свемира`, Кина следи класични, „постепени“ приступ. Због тога је кинески свемирски програм већ добио надимак „неумољива корњача“.

       У садашњој „лунарној“, а у будућности и „марсијанској трци“, Сједињене Државе, а посебно компанија Ilona Maska Space X и даље су брзи зец, али кинеска „корњача“ уопште није спора колико би у Вашингтону волели.

       Једним лансирањем Чангженг-9 биће могуће послати „на пут“ и људску посаду, са орбиталним и блоком за спуштање на Месец.

       Са постојећим „Чангженг-5“ за то исто би била потребна најмање четири узастопна успешна лансирања.

       Прелазно решење биће „Ракета 921“ која ће бити два и по пута моћнија од Чангженг-5.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари