Кина први пут јавно показала своју супер-ракету налик руском хиперсоничном „Кинжалу“

УРЕДНИК УТИЦАЈНОГ ЛИСТА SCMP: ТО ЈЕ ПОРУКА АМЕРИЦИ ДА НЕ ПОКУШАВА ДА СПРЕЧИ ВРАЋАЊЕ ТАЈВАНА

* South China Morning Post: Показане ракете су извозна верзија YЈ-21. По величини надмашују руске хиперсоничне „Кинжале“, па ће стога њихов домет уништења бити већи од две хиљаде километара

________________________________________________________

       КИНА  широј јавности је први пут продемонстрирала своју противбродску супер- ракету, објавио је лист South China Morning Post.

       „Сврха демонстрације YJ-21 на аеромитингу је да упозори Сједињене Државе да се не мешају у планове Пекинга да врати Тајван. <...> Ниједан од америчких система ПВО базираних на мору није у стању да пресретне хиперсонични пројектил“, рекао је главни уредник у интервјуу канадском војном часопису Kanwa Asian Defence Андреј Чанг.

       Додао је да је то сигнал само за Вашингтон, а не за Тајпеј, пошто тајванске оружане снаге не могу да се супротставе таквом оружју.

       South China Morning Post наводи да су показане ракете извозна верзија YЈ-21.

       Чанг је истакао да је представљено оружје по величини надмашује руске хиперсоничне „Кинжале“, па ће стога њихов домет уништења бити већи од две хиљаде километара.

       Конусни облик бојеве главе је сличан „Кинжаловој“, која је способна да носи нуклеарни терет и за коју се у Москви тврди да може да постигне брзину од 12 Маха.

       South China Morning Post посебно наглашава да су нове кинеске ракете моћније до „Кинжала“ и способне да одврате америчке бродове од уласка у регион у случају сукоба.

       Кинеска централна телевизија приказала је бомбардер H-6К са пројектилима са ознаком „2PZD-21“ испод сваког крила. H-6К је слетео на аеродром Јинван у Џухају да би био представљен на Airshow China.

       Тај авио-салон је највећа таква изложба у Кини, одржава се у граду Џухају у јужној кинеској провинцији Гуангдонг од 1996. године.

       На њему се излажу војни и цивилни авиони, свемирске технологије, наоружање и војна опрема за слетање, средства противваздушне одбране и системи за електронско ратовање.

       Ове године изложба се одржава од 8. до 13. новембра.

       Уз учешће више од 740 компанија из 43 земље и региона света.

  

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари