Кина у 24 тачке одбацила оптужбе Трампа и Помпеа да је крива за пандемију

НАВОЂЕЊЕМ ЛИНКОЛНОВИХ РЕЧИ, ПОРУЧИЛА ИМ: НЕ МОЖЕТЕ ОБМАНУТИ ЦЕО СВЕТ

Уздигнути кажипрст је и порука: Не вуците нас за језик!

* У документу Министарства спољних послова НРК се наглашава да су прави извори коронавируса новог типа далеко од подручја у којима је инфекција први пут откривена. Дакле: далеко од Кине.

* Пекинг за пример наводи: да је вирус сиде први пут дијагностикован у Сједињеним Државама, мада не потиче из Сједињених Држава

* Кина наводи да је већ у јануару увела потпуну блокаду Вухана, која је укинута тек у априлу. Наглашавајући да јој је било потребно време да схвати и проучи природа новог вируса, придодала је да је Италија увела карантин и друге строге мере тек након што је избила на врх у свету у погледу смртности од коронавируса

* Пекинг подсећа да је већ 31. децембра обавестио СЗО о случајевима необичне упале плућа у Вухану“ и да су информације о томе обишле светске медије. А да је већ 3. јануара 2020. почео да пружа правовремене информације СЗО, као и релевантним земљама, укључујући Сједињене Државе

_____________________________________________________________________

        КИНА је – посебним документом који садржи 24 тачке – одговорила на тврдње и оптужбе државног врха Сједињених Држава, пре свих Доналда Трампа и Мајка Помпеа, да је крива за пандемију коронавируса.

        Документ је објављен на сајту кинеског Министарства спољних послова, а његови  аутори детаљно анализирају и оповргавају „митове и лажне оптужбе“ против Пекинга.

        Мото целог документа су речи америчког председника Абрахама Линколна: „Можете неко време да варате део народа, па и цео народ, али не можете стално да варате цео народ“.

        У првом одељку документа аутори указују на неоснованост и некоректност термина „кинески вирус“ или „вирус Вухан“ које је често користио и сам Доналд Трамп. И укразује да никаквим научним подацима нису потврђене претпоставке да је кинески град Вухан извор новог коронавируса

        У документу се наглашава да су прави извори коронавируса новог типа далеко од подручја у којима је инфекција први пут откривена. Дакле: далеко од Кине.

         Пекинг за пример наводи: да је вирус сиде први пут дијагностикован у Сједињеним Државама, мада не потиче из Сједињених Држава.

        Пекинг такође одбацује верзију да је вирус Covid-19 створен у лабораторијама вирусолошког института у Вухану. Навео је да „сви доступни подаци указују на природно порекло вируса“.

        У документу се побија и тврдња да је Кина могла да успостави контролу над вирусом у раним фазама епидемије у Вухану, али да то није учинила већ је још својим грађанима дозволила да слободно путују у Милано, Њујорк и другде по свету, што је довело до глобалног ширења заразе.

        Кина је навела да је већ у јануару увела потпуну блокаду Вухана, која је укинута тек у априлу.

Американци тврде да их је Кина овако

`бомбардовала` короном

        Признајући да је вирус пре такве блокаде већ успео да изађе изван града, Министарство спољних послова НРК наглашава да је било потребно време да се схвати и проучи природа новог вируса.

        Овоме је придодало: да је Италија увела карантин и друге строге мере тек након што је избила на врх у свету у погледу смртности од коронавируса.

        Да би се оповргле оптужбе да је Пекинг покушавао да у првој фази прикрије димензије епидемије, у документу се даје потпуна хронологија догађаја из тих дана.

        Наводи се да се први извештај локалних власти о сумњи на случајеве упале плућа појавио 27. децембра 2019, а да су кинески епидемиолози истог дана започели „истрагу о инциденту“.

        Такође: да је Пекинг већ 31. децембра обавестио канцеларију СЗО у земљи о „случајевима необичне упале плућа у Вухану“. Са подсећањем да су те информације тада „обишле светске медије“.

        Кинеско министарство је подсетило и да је Пекинг већ 3. јануара 2020. почео да пружа правовремене информације СЗО, као и „релевантним земљама, укључујући Сједињене Државе“.

        У документу стоји и да је 7. јануара 2020-те Кинески центар за контролу и превенцију болести идентификовао први сој новог коронавируса, а да је 12. јануара њена Национална здравствена комисија доставила СЗО податке о генетском секвенцирању вируса.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари