Global Times: Русија је специјалном операцијом убрзала уклањање историјске аномалије

САМО ТРИДЕСЕТАК ЗЕМАЉА УЧЕСТВУЈЕ У НАОРУЖАВАЊУ УКРАЈИНЕ И АНТИРУСКИМ САНКЦИЈАМА

* Амерички политиколог Ендрју КОРИБКО: „Прошле године се указала прилика да се убрза повратак у нормалан ток историје захваљујући специјалној операцији у Украјини, која је на невиђен начин интензивирала глобални системски прелазак на мултиполарност“

________________________________________________________

         ОДЛУКА Русије да покрене специјалну војну операцију у Украјини исправила је историјску аномалију и интензивирала прелазак на мултиполарност, написао је амерички политиколог Ендрју Корибко у чланку за кинески англојезични лист Global Times.

         Оценио је да је период униполарности који је настао након распада СССР-а био  „историјска аномалија“. А био је могућ захваљујући јединственом сплету  околности на међународној сцени, а не „изузетности“ САД.

         У истом чланку је указао:

         „Прошле године се указала прилика да се убрза повратак у нормалан ток историје захваљујући специјалној операцији у Украјини, која је на невиђен начин интензивирала глобални системски прелазак на мултиполарност“.

         Навео је да само нешто више од тридесетак земаља учествује у  наоружавању Украјине и антируским санкцијама, а то доказује да је утицај Сједињених Држава на друге државе тренутно ограничен.

          Корибко је уверен да ће БРИКС, чије чланице су схватиле да униполарни свет служи само интересима хегемона, заузети посебно место у даљем развоју равноправног и праведног светског поретка.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари