Америка затражила да је Кина пусти у своју свемирску станицу – Пекинг глатко одбио

А ПОНУДИО ТАКВУ МОГУЋНОСТ 17 ДРУГИХ ЗЕМАЉА, МЕЂУ КОЈИМА ЈЕ И РУСИЈА

* НАСА је преотеклих година више пута одбила да прими кинеске астронауте у свој део Међународне свемирске станице, па су им Кинези сада само вратили мило за драго

* Кина понудила одабраним земљама две могућности: да унутар странице имају своје „научне одељке“ или да за „Тјангонг“ прикаче сопствене космичке модуле

________________________________________________________

       КИНА је ударила Сједињене Државе у још једну болну тачку.

       Позвала је 17 земаља, укључујући Русију, да учествују у научним експериментима у њеној орбиталној станици „Тјангонг“.

       Понудила им је две могућности: да унутар странице имају своје „научне одељке“ или да за „Тјангонг“ прикаче сопствене космичке модуле.

       Није познато да ли ће све земље прихватити позив, али је Пекинг такву могућност унапред ускратио – Сједињеним Државама.

       Преварили сте се ако сте помислили да то Американце није ни занимало и да ништа не губе, утолико пре што заједно са Русијом користе Међународну свемирску станицу.

       Вашингтон је затражио да се укључи у функционисање „Тјангонга“, али је Кинеска национална свемирска управа (CNSA) то – глатко одбила!

       То је, наравно, понижавајуће за земљу која и даље верује да главна на планети и да има право да свима намеће своја правила и интересе, чак и да вређа све који јој нису по вољи.

       CNSA је Америма ударила на образ и понос и образложењем одбијања: несклад између америчких пројеката и њихове научне вредности. Једноставно речено: Американцима је саопштено да  у Пекингу то сматрају „смећем“.      

       Међутим, то није једини разлог одбијања.

       НАСА је више пута одбила да прими кинеске астронауте у свој део Међународне свемирске станице, па су им Кинези сада само вратили мило за драго.

       Кина то себи може дозволити и због све веће економске моћи и због чињенице да постаје прва земља са сталном „радном собом“ у космосу отвореном и за друге земље. До 17...

       „Љубав“ Вашингтона према Кини ово ће само додатно појачати.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари