Путин и Си Бајденов «самит демократија» назвали конфронтационим и контрапродуктивним

ЛИДЕРИ ДВЕ ВЕЛИКЕ ЗЕМЉЕ «КАО ПРИЈАТЕЉИ» САТ И ПО РАЗГОВАРАЛИ ВИДЕО-ЛИНКОМ

* Си ЂИНПИНГ: Неке светске силе – под изговором да штите демократију и људска права – мешају се у унутрашње ствари Кине и Русије, притом грубо кршећи међународно право и норме међународних односа. Треба да снажније заједно штитимо своје интересе и безбедност

* Путин и Си желе тројни саммит Русија-Кина-Индија, даље  повећање учешћа рубље и јуана у међусобној трговини и омогућавање приступа руских и кинеских инвеститора берзама две земље. Договорили су се и о стварању независне финансијске структуре која би искључила спољни утицај на промет робе између Русије и Кине

* Сложили су се да формирање блока АУКУС (САД, Велика Британија, Аустралија) подрива нуклеарну равнотежу у свету и „надувава“ тензије у азијско-пацифичком региону

* The New York Times је оценио: „САД можда имају много савезника, али Русија има Кину»

_________________________________________________

       ПРЕДСЕДНИЦИ Русије и Кине – Владимир Путин и Си Ђинпинг – разговарали су видео-линком сат и по.

       Спољнополитички помоћник руског лидера Јуриј Ушаков изјавио је: «Био је то разговор пријатеља. Односи две велике земље достигли су невиђено висок ниво. То нису просто савезнички јер су премашили и тај ниво»

       Си се Путину посебно захвалио на отпору покушајима да се забије клин између Москве и Пекинга.

       Си је оценио да се неке светске силе – под изговором да штите демократију и људска права – мешају у унутрашње ствари Кине и Русије, притом грубо кршећи међународно право и норме међународних односа.

       Нагласио је да две земље треба да две земље треба да снажније заједно штите своје интересе и безбедност.

       Обојица су изразила наду да ће се срести на церемонији отварања Зимске олимпијаде у Пекингу.

       Сложили су се да формирање блока АУКУС (САД, Велика Британија, Аустралија) подрива нуклеарну равнотежу у свету и „надувава“ тензије у азијско-пацифичком региону.

       Путин је обавестио Сија о свом недавном разговору са Џоом Бајденом.

       Нагласио је да је америчком лидеру пренео забринутост Москве због ширења НАТО на исток и да му је скренуо му пажњу на потребу преговора о међународно-правним гаранцијама безбедности са стране Запада, одноосно – да мора бити  искључено даље напредовање алијансе ка руским границама и размештање оружја које прети Русији на територији Украјине или у другим њој суседним државама.

       Било је речи и о предлогу Русије да се одржи самит „петорке“ сталних чланова Савета безбедности УН и сагласили се да би то било «изузетно корисно».

       Путин и Си су разменили мишљења и о одржавању тројног саммита Русија-Индија-Кина "у блиској будућности".

       Председници Русије и Кине су амерички «самит демократија» назвали «конфронтационим и контрапродуктивним.

       Путин и Си су се изјаснили за даље  повећање учешћа рубље и јуана у међусобној трговини и за омогућавање приступа руских и кинеских инвеститора берзама две земље.

       Договорили су се и о стварању независне финансијске структуре која би искључила спољни утицај на промет робе између Русије и Кине.

       The New York Times је оценио: „САД можда имају много савезника, али Русија има Кину».

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари