Зоран Милановић одбио да као председник Хрватске оде на гроб Фрање Туђмана

МЕЂУ ХРВАТИМА СУШТИНСКИ НЕСПОРАЗУМИ И РАЗЛАЗИ ПОВОДОМ ДАНА ДЖРАВНОСТИ

* Прво је изведена химна. Уследила је смотра Почасно-заштитне бојне Хрватске војске. На крају је на Марков трг стигла клапа која је отпевала "Кроацијо, из душе те љубим"

____________________________________________________________________

        НА обележавању Дана државности Хрватске, њен председник Зоран Милановић одбио је да оде на гроб првог председника те земље Фрање Туђмана и положио венце на гробљу Мирогој у Загребу.

        Након 19 година, колико се Дан државности Хрватске прослављао 25. јуна, од ове године се поновно обележава 30. маја, на дан када је 1990. конституисан „први демократски изабрани састав Сабора“.

        Милановић је поручио да 30. мај не може да назове Даном државности, јер је за њега то 25. јун - датум одласка из Југославије.

        Дан државности, који је ХДЗ вратио на данашњи датум, назвао је изнудом и предизборним скупом ХДЗ-а.

        "Ово је обећање једне политичке гарнитуре, које они сада испуњавају", рекао је Милановић.

        Навео је да је у првом вишестраначком сабору апсолутну већину имала једна странка, за коју је гласала релативна мањина гласача.

        На то је одговорио премијер Андреј Пленковић: "Мислим да је лоше ако председник тако говори о позитивним законским прописима које је донео Сабор".

        На Марковом тргу, где се налази седиште владе, у подне је започела централна свечаност, којој су присуствовали премијер Пленковић и председник Хрватског сабора.

        На почетку свечаности одржан је прелет Мигова. Затим је изведена химна. Уследила је смотра Почасно-заштитне бојне Хрватске војске.

        На крају је на Марков трг стигла клапа и отпевала "Кроацијо, из душе те љубим".

        На самом крају свечаности одржан је дефиле Крават пуковније.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари