Милановић: Хрватска поштује и поштоваће Републику Српску у БиХ

НАГЛАСИО: ЗА ХРВАТСКУ СУ У БиХ ПАРТНЕРИ – РЕПУБЛИКА СРПСКА И МИЛОРАД ДОДИК

* «Проблем прегласавања Хрвата од бројнијих Бошњака у БиХ не може да буде ријешен без Срба. Нама је Република Српска, односно Додик, партнер у овим превирањима. Ко то не разумије - или не разумије или је покварен"

* «Док се разговара о томе које су се пјесме пјевале у Бањалуци на обиљежавању Дана Републике Српске, Хрватима узимају двије ствари - Дом народа и Предсједништво БиХ. Питање Дома народа, које би потенцијално могло омогућити формирање владе без хрватских представника, важније је од Предсједништва»

____________________________________________________________

       ХРВАТСКИ председник Зоран Милановић изјавио је да је српски члан Председништва БиХ Милорад Додик хрватски партнер у БиХ и да не види да српска политика прави проблеме Хрватима.

       Милановић је рекао да проблем прегласавања Хрвата од бројнијих Бошњака у БиХ не може да буде решен без Срба.

       «Нама је Република Српска, односно Додик, партнер у овим превирањима. Ко то не разумије - или не разумије или је покварен", рекао је Милановић новинарима у Загребу.

       Милановић је навео да је Додик, који није окрвавио руке у рату, легитиман представник српског народа и Републике Српске у БиХ, коју, како каже Хрватска поштује и коју ће поштовати.

       Говорећи о захтеву политичких представника Хрвата у БиХ и Загреба за изменом Изборног закона у БиХ како би се онемогућило бошњачко прегласавање Хрвата на изборима за хрватског члана Председништва и чланове Дома народа, Милановић је рекао да не види да српска политика прави проблеме Хрватима.

       "Без Срба у БиХ ми овај проблем нећемо ријешити, ако нам је до њега стало, а мени је стало", рекао је Милановић.

       Он је навео да је Република Српска чињеница која је верификована у Дејтону.

       Милановић каже да се док се разговара о томе које су се песме певале у Бањалуци на обиљежавању Дана Републике Српске, Хрватима узимају две ствари - Дом народа и Председништво БиХ, преносе хрватски медији.

       «Питање Дома народа, које би потенцијално могло омогућити формирање владе без хрватских представника, важније је од Председништва. Хрвате тиме покушавају потпуно обесправити, јер им је контрола над Домом народа потребна за заштиту виталних националних интереса", рекао је Милановић.

       Коментаришући недавни састанак председника СДА Бакира Изетбеговића са премијером Хрватске Анрејом Пленковићем, Милаовић је оценио је да је реч о неискреној Изетбеговићевој политици.

       «Иста 'спика' као прије. Ми и Хрвати - Срби су страни фактор…", рекао је Милановић и поновио је хрватска дипломатија требала да стопира усвајање закључака Савета ЕУ о БиХ у којима се не спомињу експлицитно права конститутивних народа.

       Милановић је данас у Загребу одликовао надбискупа врхбосанског кардинала Винка Пуљића за, како је наведено, изузетан допринос у очувању хрватског идентитета.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари