Клуб утемељивача ХДЗ БиХ као Додик: Тражи враћање онога што су Хрвати 1994. унели у ФБиХ

ДАО ПУНУ ПОДРШКУ ХРВАТСКОМ ПРЕГОВАРАЧКОМ ТИМУ НА ЧЕЛУ СА ДРАГАНОМ ЧОВИЋЕМ

* Клуб захтева да се врати све што је отето, а што је било загарантовано Вашингтонским, Дејтонско-паришким, а након тога и Мостарским споразумом: „Више од двије деценије трајале су ОХР-ове измјене Анекса четири Дејтонско-паришког мировног споразума које су Федерацију претварале у ентитет једног народа. Црвена линија је већ одавно пређена

____________________________________________________

           УКОЛИКО бошњачка страна буде упорно инсистирала на одбијању предлога о повратку отетих позиција у Председништву БиХ и Дому народа ФБиХ, те онемогућавала да Хрвати сами могу бирати своје легитимне представнике, Клуб утемељивача ХДЗ-а БиХ сматра да је потребно вратити се на политичке позиције које су као конститутиван и суверен народ 1994. године унијели у ФБиХ.

           На данашњој седници Председништва Клуба утемељивача ХДЗ-а БиХ у Мостару закључено је да је потребно, уколико се за то стекну услови, наставити преговоре о изменама Изборног закона, али само у оном делу који се тиче пресуде Уставног суда БиХ, те пресуде Европског суда за људска права из Стразбура које се односе на избор делегата у домове народа, те избор чланова Председништва БиХ.

           Клуб утемељивача захтева да се врати све оно што је отето, а што је било загарантовано Вашингтонским, Дејтонско-паришким, а након тога и Мостарским споразумом.

           - Више од двије деценије трајале су ОХР-ове измјене Анекса четири Дејтонско-паришког мировног споразума које су Федерацију претварале у ентитет једног народа. Црвена линија је већ одавно пређена. Зато нико нема право било што око тога разговарати и у томе Клуб утемељивача даје пуну подршку хрватском преговарачком тиму на челу са предсједником ХНС-а и ХДЗ-а БиХ Драганом Човићем - наводи се у саопштењу.

           Клуб сматра да је лицемерно од бошњачког преговарачког тима на челу са председником СДА Бакиром Изетбеговићем, системски одгађати преговоре, одуговлачити их и опструисати, те на крају целог процеса износити неистине о кривици америчких и европских медијатора и хрватске стране за пропаст.

           - Посебно након што је бошњачка страна одбила чак осам хрватских приједлога за измјену Изборног закона БиХ, које је позитивним оцијенила и Венецијанска комисија. Истовремено, бошњачка страна у цијелом преговарачком процесу није понудила ниједан властити приједлог - навели су из Клуба утемељивача ХДЗ-а БиХ.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари