Хрвати упозоравају да због „турског зулума“ могу блокирати све у Федерацији БиХ

„РАЗГОВОРИ СА БОШЊАЦИМА ЈОШ ТРАЈУ ЈЕР СЕ НИКО НЕ УСУЂУЈЕ ДА АМЕРИМА КАЖЕ ДА ОД ТОГА НЕМА НИШТА“

Марио Караматић

* Марио КАРАМАТИЋ, лидер ХСС: „Већ у овој години можемо направити савез хрватских општина и градова у БиХ, потом савез жупанија. Некад давно тако је и настала Херцег Босна. Дакле, имамо ми што радити ако нам се ради. У политичком смислу, данас Хрвати могу дословно зауставити живот у БиХ. Нека нам наметну и Комшића и нову платформашку Владу ФБиХ, ми можемо све заблокирати

* “Сходно међународном праву, ако је једна страна грубо преварена или оштећена, један народ има право тражити повратак на почетне поставке. Те поставке у нашем случају су Херцег Босна. Хрватска може поднијети такву апелацију”, рекао је Караматић.

___________________________________________________________

         ПРЕДСЕДНИК Хрватске сељачке странке (ХСС) и члан Председништва Хрватског народног сабора БиХ (ХНС) Марио Караматић је рекао како не верује како да ће доћи до промена Изборнога закона БиХ и да је хрватске политичке странке “турски зулум” утерао у ХНС.

       Карамтић је говорећи о предстојећем заседању ХНС-а, изнео је своје виђење тога што ХНС треба одлучити. Као највећи грех хрватског народа у БиХ је истакнуо избор званичника који “системски не раде свој посао”.

       „Већ у овој години можемо направити савез хрватских општина и градова у БиХ, потом савез жупанија. Некад давно тако је и настала Херцег Босна. Дакле, имамо ми што радити ако нам се ради. У политичком смислу, данас Хрвати могу дословно зауставити живот у БиХ. Нека нам наметну и Комшића и нову платформашку Владу ФБиХ, ми можемо све заблокирати. Нема пак разлога чекати нова прегласавања”, изјавио је.

       У разговору за Подкаст Бура, Караматић је рекао да су Хрвати организовали ХНС због, како је рекао, “свакодневног прегласавања Хрвата и наметања грађанске државе по узору на Слободана Милошевића”.

       “ХНС ће постојати све док се не реши питање измјена Изборног закона. Након тога ће се тек поћи разговарати о другим темама, односно о оним стварима за које нам нису криви Бошњаци ни нико други”, казао је.

       Говорио је о тому због чега је било какав модел промена Изборног закона неприхватљив бошњачкој политици.

       “Бошњачка политика је створила такву атмосферу да сад не могу своме бирачком тијелу никако објаснити због чега су пристали на промјене. Мислим да се сада неће успјети ништа направити. Ми унутар ХНС-а сада неке ствари морамо одлучити и кренути у неком правцу”, сматра он.

       Рекао је да ни у јавности међу Бошњацима више нико не негира да је Комшић изабран гласовима Бошњака за члана Председништва БиХ из реда хрватског народа те да су Хрвати “у окружењу” у политичком смислу и немају више гдје устукнути.

       “Сходно међународном праву, ако је једна страна грубо преварена или оштећена, један народ има право тражити повратак на почетне поставке. Те поставке у нашем случају су Херцег Босна. Хрватска може поднијети такву апелацију”, рекао је Караматић.

       Додаје да први корак у том смеру треба бити одлука Хрватског сабора (ХНС) о покретању такве апелације.

       Истакао је да преговори о реформи Изборног закона још увек трају само због тог што се Американцима нико још не усуди рећи да од те реформе дословно нема ништа.

       Избори ће се, рекао је, у сваком случају одржати, без обзира на то јесу ли или нису законити. Потврдио је да ће ХСС засигурно поштовати сваку одлуку ХНС-а па и евентуални неизлазак на изборе.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари