Човић: Због изборног закона ХНС ради на територијалној реорганизацији БиХ

НАГЛАСИО ДА ЦИК БиХ РАДИ ПОД УТИЦАЈЕМ „ЈЕДНЕ СТРАНКЕ – ЈЕДНЕ ПОРОДИЦЕ“

* „Нисам био поборник тога да ОХР намеће било каква рјешења по било којем питању. БиХ мора сама доносити одлуке. Али, ако је задња два мјесеца интервенисао, онда очекујем да заврши тај процес

________________________________________________________

       ИЗМЕНЕ изборног закона БиХ су кључан услове за све остале политичке процесе, рекао је председник ХДЗ-а БиХ Драган Човић.

       Обраћајући се новинарима у Витезу, поручио је да су странке са седиштем у Сарајеву настојале одржати статус кво по питању изборног закона те очекује да Канцеларија високог представника (ОХР) наметне измене тог закона.

       - Јасно је било да је стратегија странака из Сарајева била да се задржи статус кво. Ми смо до краја остали отворени. Врло јасно смо изнијели став по овом питању. Нисам био поборник тога да ОХР намеће било каква рјешења по било којем питању. БиХ мора сама доносити одлуке. Али, ако је задња два мјесеца интервенисао, онда очекујем да заврши тај процес - нагласио је Човић.

       Додао је да очекује уверљиву победу странака окупљених око Хрватског народног сабора (ХНС) те указао да ХНС већ ради на решењима за територијалну реорганизацију БиХ.

       - Ми смо јасно поручили на ванредном Сабору ХНС-а да ћемо, ако не буде рјешења око уставне једнакости и легитимног представљања, јасно одговорити. Предложићемо другачија рјешења устроја, па и територијалне реорганизације, што су неки различито протумачили. Ми већ на томе радимо у циљу да то буде рационално рјешење. Ако је икада БиХ била подијељена, онда је данас снажно подијељена – констатовао је Човић.

       Оцијенио је да Европска унија неће дати БиХ статус кандидата за чланство у Унији ако се изборни закон не измени. Најавио је да ће то бити и услов за формирање власти.

       Човић је поновио свој став да су чланови Централне изборне комисије (ЦИК) „нелегитимни и нелегални“.

       Према његовим речима, ова институција ради под утицајем „једне странке, односно једне породице“. Међутим, казао је да прихвата одлуке ЦИК-а.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари