Човић светским лидерима: У Сарајеву спремају ново организовано прегласавање Хрвата

ИСТАКАО ДА СУ ВИСОКИ ПРЕДСТАВНИЦИ ДЕСЕТИНАМА АМАНДМАНА НАРУШИЛИ СТАТУС И ПРАВА ХРВАТА

* Упозорио их: „Тај потез сматрамо противним не само владавини права него и изравном пријетњом миру и политичкој стабилности у БиХ, те противном потписаном Вашингтонском споразуму од 18. марта 1994. године, којим су Хрватима и Бошњацима зајамчена једнака и суверена права у Федерацији БиХ... Подсјећам да су паритет и једнакоправност Хрвата и Бошњака у највишим извршним и законодавним институцијама Федерације БиХ били предуслов за успостављање мира између ова два народа

* „Ддубоко осуђујемо шутњу дијела међународних актера на запаљиву реторику и дубоко забрињавајуће изјаве званичника СДА, укључујући њезина предсједника, који су дали до знања да представници које хрватски конститутивни народ већински изабере на изборима неће учествовати у власти

_________________________________________________________________        

         ПРЕДСЈЕДНИК Хрватског народног сабора (ХНС) БиХ Драган Човић упутио је писмо међународним лидерима у којем изражава дубоку забринутост због данашње одлуке Централне изборне комисије (ЦИК) о расписивању Општих избора без нужне измјене Изборног закона у циљу отклањања свих утврђених дискриминација

       Како истиче у писму, "забринутост је тим већа ако се узме у обзир да је Уставни суд БиХ неуставне одредбе Изборног закона о избору изасланика Дома народа Парламента Федерације БиХ ставио изван правне снаге, а да преговори о измјенама Изборног закона и ограничених уставних реформи нису остварени унаточ напорима хрватске стране, те да не постоје техничке и правне претпоставке за одржавање и имплементацију изборних резултата".

       „Тај потез сматрамо противним не само владавини права него и изравном пријетњом миру и политичкој стабилности у БиХ, те противном потписаном Вашингтонском споразуму од 18. марта 1994. године, којим су Хрватима и Бошњацима зајамчена једнака и суверена права у Федерацији БиХ, која је потписница Општег оквирног споразума за мир у Босни и Херцеговини од 14. децембра 1995. године. Подсјећамо како су паритет и једнакоправност Хрвата и Бошњака у највишим извршним и законодавним институцијама Федерације БиХ били предуслов за успостављање мира између ова два народа. Један од основних циљева двају споразума био је осигурати паритет и једнаку представљеност конститутивних народа у држави како би се спријечиле злоупотребе бројчано доминантнијег народа у будућности", наводи Човић.

       Он подсјећа како су Хрвати, осим што су конститутиван народ, уједно и грађани Европске уније чија се "основна политичка и грађанска права системски крше већ више од двије деценије".

       "Такође, напомињемо да хрватски народ у БиХ свакодневно трпи индивидуалне и колективне нападе на свој идентитет, грађанска и политичка права, а све због бруталног кршења Устава, растуће нетрпељивости коју радикални бошњачки представници користе за остваривање политичке користи у покушају стварања бошњачке националне државе. Бојазан да би се тиме у потпуности урушили не само споразуми већ и стабилност у овом дијелу Европе је оправдана. Свједочили смо да су високи представници за БиХ наметнули десетине обвезујућих амандмана на Устав ФБиХ и Изборни закон БиХ. Тиме су нарушили паритет Хрвата и Бошњака, посебно у Федерацији, као и суверена права Хрвата као конститутивног народа", истиче Човић.

       Он наводи и да се упркос изузетним напорима хрватске стране, вишегодишње неиспуњавање пресуда Уставног суда БиХ у предмету "Љубић", одлука Европског суда за људска права, као и неизвршења обавеза из Мостарског споразума од 17. јуна 2020. године, потврђују "наставак бошњачке политичке доминације над хрватским конститутивним народом у Федерацији БиХ и Босни и Херцеговини".

       „Стога, дубоко осуђујемо шутњу дијела међународних актера на запаљиву реторику и дубоко забрињавајуће изјаве званичника СДА, укључујући њезина предсједника, који су дали до знања да представници које хрватски конститутивни народ већински изабере на изборима неће учествовати у власти. Јасна политичка агенда о организованом прегласавању Хрвата на идућим изборима, која је и јавно представљана од радикалних бошњачких странака, чија је политика данас мејнстрим у Босни и Херцеговини, не представља темељ за враћање повјерења између Бошњака и Хрвата у Федерацији БиХ. Са жаљењем уочавамо како дио међународних актера присутних у нашој држави свјесно не реагује и не извјештава о таквим малигним политичким појавама и деструктивним циљевима. Истовремено поздрављамо све напоре које су међународни представници уложили и настављају улагати, укључујући САД, ЕУ и Савјет Европе, у посредовању процеса доношења одрживих рјешења за односе Бошњака и Хрвата, укључујући и питање измјена Устава БиХ и Изборног закона БиХ", наводи у писму Човић.

       Додаје и како се "ХНС БиХ истински залаже за дијалог и журни наставак преговора с бошњачким представницима, уз посредовање међународних представника, како би Босна и Херцеговина постала функционална и стабилна држава свих њених грађана".

       „С обзиром на даљњи наставак процеса укидања паритета, равноправности и конститутивности хрватског народа, Хрватски народни сабор ће приступити реализацији свих закључака с Ванредног засједања ХНС-а у БиХ од 19. фебруара 2022. те покренути све правне процедуре и политичке кораке за нову институционалну и територијалну организацију Босне и Херцеговине на начелима федерализма и консоцијацијске демократије, чиме ће се осигурати потпуна уставна једнакоправност хрватског конститутивног народа у БиХ", поручује Драган Човић у писму упућеном бројним лидерима ЕУ, САД и тела међународне заједнице, преноси Фена.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари