Човић: Одлуке Шмитових претходника су угрозиле дејтонску БиХ – нека их све поништи!

„ХРВАТИ ЋЕ ЗНАТИ ДА НА АДЕКВАТАН НАЧИН ЗАШТИТЕ СВОЈУ УСТАВНУ РАВНОПРАВНОСТ“

Драган Човић

* О протестима у Сарајеву: „Улица не може рјешавати проблеме у БиХ, као ни питање хрватског народа. Онима који су ушли у блато расизма, подјела, пријетњи и мржње поручујемо да их желимо чувати у блату. Свим говорницима који су у Сарајеву припремали и организовали протесте и онима који се нису оградили од њих - желим да остану у блату мржње

* ОХР има врло јасан закон овдје, поштовати Дејтон и проводити Дејтон, а никако мијењати кључне одредбе Дејтона, поготово не мијењати одлуке Уставог суда БиХ о конститутивности“

________________________________________________________

       ПРЕДСЕДНИК Хрватског народног сабора /ХНС/ у БиХ Драган Човић рекао је данас да је Кристијан Шмит требало да поништи све претходне одлуке високих представника јер су грубо нарушили функционисање дејтонске БиХ, као и да ће Хрвати знати да на адекватан начин заштите своју уставну равноправност.

       Човић је после седнице ХНС рекао да је јасно наглашено да не постоји никаква могућност да се угрози оно што имају Хрвати као равноправан народ у БиХ.

       „Знаћемо на адекватан начин у складу са свим правним и политичким средствима заштитити уставну равноправност конститутивног народа, наше легитимне представнике. Не само на начин како је то неко замислио кроз цензус од три одсто у Дому народа, него о свему ономе што смо дефинисали заједно са међународним представницима у Мостару", рекао је Човић новинарима.

       Он је истакао да ће то бити задатак деловања и понашања у наредном периоду.

       „Ми само мирним путем желимо рјешавати проблеме у овом циклусу избора који су заказани за 2. октобар. Вјерујем да ћемо у томе имати довољно партнера у међународним институцијама који јасно знају да нема будућности без хрватског народа", рекао је Човић.

       Додао је да је ХНС исказао жаљење због комуникације у јавности бошњачке политике, као и забринутост због тога да ли ОХР после протеста у Сарајеву уопште може да делује у БиХ.

       На питање новинара да ли је могуће да се нешто уради у кратком периоду до избора, Човић је рекао да је свима јасно да није и да ХНС остаје отворен за разговоре.

       Он је истакао да нема временског простора да се до избора ишта уради и да се нешто договори.

       О протестима у Сарајеву је рекао да улица не може решавати проблеме у БиХ, као ни питање хрватског народа.

       „Онима који су ушли у блато расизма, подјела, пријетњи и мржње поручујемо да их желимо чувати у блату, све оне говорнике који су у Сарајеву припремали и организовали протесте и све оне који се нису оградили од њих ја им желим да остану у блату мржње", истакао је Човић.

       На питање како ће се ХНС поставити према институцији ОХР-а, Човић је рекао да се ХНС јасно определио према ОХР-у, када је у питању ова одлука и све претходне, као и да очекује да свако одговара за своју функцију.

       „ОХР има врло јасан закон овдје, поштовати Дејтон и проводити Дејтон, а никако мијењати кључне одредбе Дејтона, поготово не мијењати одлуке Уставог суда БиХ о конститутивности у предмету Алија Изетбеговић или Божо Љубић“, рекао је Човић.

       Он сматра да у БиХ постоји довољно капацитета и да се мора преузети одговорност.

       Региструјте се на нашем Telegram   каналу: https://t.me/faktorga

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари