Човић најавио одлуке које ће заштитити Хрвате од нове бошњачке мајоризације

„ШТА ДОГОВОРИМ СА ДОДИКОМ – ДОГОВОРЕНО ЈЕ, СА ПОЛИТИЧКИМ САРАЈЕВОМ НИЈЕ ТАКО“

* „Нама се из политичког Сарајева настоји наметнути улога послушника. У супротном, оптужују вас да нисте патриотски настројени и да нисте некаква пробосанска опција, што год то значило”

______________________________________________________

       ДРАГАН Човић, председник ХДЗ-а БиХ, изјавио је да је свесно изграђен спин о томе да има блискије односе са Бањалуком него са Сарајевом, али да је кључно то што кад се са српским чланом Председништва БиХ Милорадом Додиком о нечему договори, он то испоштује.

       Наводећи да је до сада имао 10 пута више састанака са лидером СДА Бакиром Изетбеговићем него са Додиком, Човић је рекао да колеге из Сарајева често говоре како желе помоћи Хрватима, али се ни потписани споразуми са бошњачком страном не могу спровести.

       „Е то је та разлика, што се нама из политичког Сарајева настоји наметнути улога послушника. У супротном, оптужују вас да нисте патриотски настројени и да нисте некаква пробосанска опција, што год то значило”, истакао је Човић за “Вечерњи лист”, издање за БиХ.

       Човић, који је и председник Хрватског народног сабора /ХНС/ БиХ, поновио је став да тренутно не постоје предуслови за организовање општих избора у БиХ ове године и најавио доношење у наредним данима одлука које ће заштитити хрватски народ, БиХ и спречити било какву нову мајоризацију.

       Он је подсетио да ће у понедељак бити одржане седнице председништава ХДЗ-а и ХНС-а, а да је ванредни сабор ХНС-а заказан за 19. фебруар, додајући да ће том приликом бити разговарано о досадашњим преговорима о изборној реформи у БиХ.

       Када је реч о преговорима о изборној реформи, Човић је истакао да нису потребна ад хок решења за изборе у октобру, већ решења које ће се примењивати на више изборних циклуса.

       Он је навео да питање изборне реформе није питање његове евентуалне кандидатуре за члана Председништва БиХ, већ потребе да се на основу Устава БиХ Хрватима обезбеди равноправност са друга два народа.

       “Хрватски народ мораће изабрати својих 17 делегата у Клуб Хрвата у Дому народа и свог члана Предсједништва БиХ. То нису теме за разговор и ту нема трговања”, поручио је Човић.

       Осврћући се на реаговања на његов говор у Народној скупштини Републике Српске, Човић је рекао да је криза у БиХ велика и ако се хитно не заустави, може додатно ескалирати.

       „Зато сам и са говорнице Народне скупштине Републике Српске у Бањалуци позвао српске представнике да се врате у институције БиХ, јер нема бољег начина да ријешимо своје проблеме и односе од дјеловања кроз институције”, закључио је Човић.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари