Вархељи члановима Председништва БиХ за децембар најавио „условни кандидатски статус“

ЦВИЈАНОВИЋ ТРАЖИ ОЖИВЉАВАЊЕ МЕХАНИЗМА КООРДИНАЦИЈЕ ДОМАЋИХ АКТЕРА НА ЕУ-ПУТУ

* Милорад ДОДИК пред свој сутрашњи разговор са Вархељијем у Источном Сарајеву: Која је то ЕУ која каже да БиХ може имати кандидатски статуис али да ће остати лажни Кристијан Шмит, као и стране судије Уставног суда БиХ?

_____________________________________________________________

       ОХРАБРЕЊЕ за кандидатски статус БиХ уз услове за улазак у Европску унију!

       Ову је поруку из Брисела члановима Председништва у Сарајево донео европски комесар за проширење Оливер Вархељи. А могла би се остварити средином децембра.

       Српски члан и председавајућа Председништва Жељка Цвијановић поздравила је ову политичку одлуку Европске комисије и заложила се за оживљавање механизма координације између домаћих институција и актера при доношењу кључних одлука на путу ка ЕУ.

       Председник Српске Милорад Додик најавио да ће на сутрашњем састанку са Вархељијем „поставити нека питања“.

       - Питаћу: која је то ЕУ која каже да БиХ може имати кандидатски статуис али да ће остати лажни Кристијан Шмит, као и стране судије Уставног суда БиХ? - открио је Додик.

       Вархељи је изразио задовољство брзином формирања власти после избора и додао да и даље остаје обавеза испуњавања 14 кључних приоритета како на одлазећем Савету министара тако и на новоизабраном Председништву и ПС БиХ.    

       БиХ је 2016. године поднела захтев за кандидатски статус, 2019. од Брисела добила је 14 услова, међу којима су - промена Устава БиХ због спровођења пресуде Сејдић-Финци и формирање Врховног суда БиХ.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари