Spiegel Online: Кад бисте погледали кроз тамне наочари Меркелове - видели бисте јахаче апокалипсе

„ОНА НЕ ДРЖИ ВАТРЕНЕ ГОВОРЕ - ЊЕНО ЋУТАЊЕ ДОДАТНО ПОТХРАЊУЈЕ АПАТИЈУ КОЈА ЈЕ МУЧИ“

  • Онлајн издање немачког недељника указује да Немачка у односима са партнерима нема чему да се радује. Јер, Трамп је за Ангелу Меркел лидер који је часовник историје вратио „на нулу“ и довео у питање све што је деценијама обједињавало Запад: NATO, трговинске споразуме и Уједињене нације
  • Бивши заменик саветника Барака Обаме за националну безбедност - Бен Родс - открио да је она Обами поверила да се одлучила за четврти мандат на челу владе због Трампове победе на америчким председничким изборима 2016-те

        КАНЦЕЛАРКА Ангела Меркел са дубоком забринутошћу посматра како се око ње гради нови светски поредак. Кад бисте могли да погледате на свет кроз стакла њених црних наочари - већ бисте на хоризонту видели јахаче апокалипсе - објавио је Spiegel Online.

        Портал утицајног немачког листа, одмах је поставио и питање: „Али, чини ли она ишта не би ли штогод у томе изменила?“

        Spiegel Online у наставку наглашава да је за Меркелову Аугсбуршки мир закључен 25. септембра 1555-те између лутерана и католика нешто веће од историје. Упозорење колико је рањива цивилизација јер су у 16. веку погрешно веровали да ће се одредбе тог мира поштовати. А и ми данас можда грешимо што верујемо да су поредак и алијансе успостављени након Другог светског рата гаранција да се ратне страхоте неће више поновити.

        После ручка у Вашингтону са Доналдом Трампом, Меркелова је рекла: „Долазеће деценије ће показати да ли смо научили лекције историје.“

        Spiegel Online процењује да се стиче утисак да немачка канцеларка и не покушава да сачува оптимизам.

        Указао је да Немачка у односима са партнерима нема чему да се радује. Јер, Трамп је за њу лидер који је часовник историје вратио „на нулу“ и довео у питање све што је деценијама обједињавало Запад: NATO, трговинске споразуме и Уједињене нације.

        Онлајн издање немачког недељника тврди да се Владимир Путин окренуо од Запада, којим је био усхићен, и користи груб у силу у Украјини и Сирији, па и у самој Русији.

        А Кина је само доказ да је веома тешко спајати диктатуру са тржишном економијом.

        Европа је, опет, утонула у сплетке и постала слабија после Брегзита. А још је и парализована дугим процедурама доношења одлука.

        Spiegel Online указује да је Меркелова политичар са великим радним капацитетом, при чему сви цене и њено „дубоко знање, интелект и стрпљивост“. Упркос свему, она је најбоља у објашњавању - зашто нешто не може.

        Исти лист тврди да она себе сматра револуционарнијом од својих колега, па сматра да се треба кретати брже него што се то догађа и у ЕУ и у Немачкој.

        Spiegel Online наводи за пример: „Кина је у стању да сагради целе мегаполисе од нуле за само неколико година. Она после посета Кини указује да њеној влади процедуре не везују руке, а да ни један кинески политичар не мора ништа да објашњава грађанима. Јер, Кина је земља којом се управља одозго наниже“.

        Лист указује да Меркел не држи ватрене говоре и да тврди да више воли да делује. И закључује:

        „Она не трага за речима које би окупиле људе око њених идеја. Њено ћутање потхрањује апатију која је мучи.“

        Бивши заменик саветника Барака Обаме за националну безбедност - Бен Родс - открио је да је она Обами поверила да се одлучила за четврти мандат на челу владе због Трампове победе на америчким председничким изборима 2016-те.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари