Сијарто: Нисмо против помоћи Украјини, али Европска унија није – кредитна унија

БУДИМПЕШТА ЈЕ ПРОТИВ КОЛЕКТИВНОГ КРЕДИТИРАЊА КИЈЕВА У РАТУ ПРОТИВ РУСИЈЕ

* Председник парламента Мађарске Ласло Кевер упозорио да ће Европска унија бити губитничка страна у сукобу око Украјине, без обзира на то како ће се завршити

__________________________________________________________

       МАЂАРСКИ министар спољних послова Петер Сијарто је, коментаришући ситуацију са пружањем финансијске помоћи Украјини, рекао да Европска унија није створена да буде „кредитна унија“.

       Притом је одбацио тврдње да је Будимпешта блокирала пружање помоћи Кијеву. Рекао је да су то лажи, али је одмах објаснио:

       „Јасно смо ставили до знања да ћемо се одрећи нашег удела у 18 милијарди евра које су зацртане у Бриселу (као помоћ Украјини). Али, ми желимо да то реализујемо на основу билатералног споразума закљученог са Украјином. <...> Зато што мислимо да будућност Европске уније не лежи у заједничким кредитима. Европска унија није створена да постане кредитна унија.

       Шеф мађарског МИП-а је додао да земље чланице ЕУ могу да пружају помоћ Кијеву из својих резерви ако су „толико поносне што помажу Украјинцима“.

       Европски парламент је одобрио Украјини нових 18 милијарди евра за 2023. годину.

       Мађарске власти су саопштиле да намеравају да 187 милиона евра свог дела из паневропског кредита саме пренесу Кијеву.

       Председник парламента Мађарске Ласло Кевер упозорио је да ће Европска унија бити губитничка страна у сукобу око Украјине, без обзира на то како ће се завршити.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари