Сијарто: Не правите од ЕУ Сједињене Европске Државе – то је слепа улица

УКАЗАО ДА БРИСЕЛ И ЛИБЕРАЛНА МАШИНЕРИЈА ПРОТИВ МАЂАРСКЕ КОРИСТЕ И СВЕ ВРСТЕ УЦЕНА

Петер Сијарто

* Шеф мађарске дипломатије поручио Бриселу: „Снажна ЕУ мора бити изграђена на јаким државама чланицама које поносно представљају своје културне, историјске и верске корене“

_________________________________________________________

          МАЂАРСКА је преко свог министра спољних и економских односа Петера Сзијарта упозорила да неће пристати да  Европска унија буде претворена у  „Сједињене Европске Државе“.

          Нагласио је да је та идеја историјска слепа улица и додатно упозорио:

          „Владајуће политичке идеологије само слабе Унију, а идеја Сједињених Европских Држава је - потпуни ћорсокак. Снажна ЕУ мора бити изграђена на јаким државама чланицама које поносно представљају своје културне, историјске и верске корене“.

          Шеф мађарске дипломатије је подсетио да се око 80 одсто извозне робе из Мађарске пласира унутар ЕУ, па је Будимпешта заинтересована за јаку ЕУ.

          Према његовим речима, европски дискурс је и пре сукоба у Украјини био превише идеологизован и политизован, толико да је било тешко рационално преговарати,а оружани сукоб је само погоршао ситуацију.

          „Чим неко проговори рационално и прагматично, одмах је бивао оптужен да нарушава јединство ЕУ и НАТО. Чак и да је руски шпијун или пропагандиста Кремља“, рекао је мађарски министар.

Виктор Орбан

          Сијарто је поновио раније изречену тезу да су Централна Европа, а посебно Мађарска, увек губиле у ситуацији када је свет подељен на блокове. И додао:

          „Ми се залажемо за обнављање сарадње. Не зато што смо нечији шпијуни, већ зато што је то централни интерес наше националне безбедности“.

          Сијарто је нагласио да је да Мађарска мора бити спремна на озбиљне нападе из ЕУ јер су „Брисел и либерална пропагандна машина“ неселективни у средствима и користе против Будимпеште све врсте уцена.   

          Мађарски премијер Виктор Орбан је раније рекао да је његова земља прогањана у Европској унији, али да економско благостање Мађарске зависи од Брисела, па је у националном интересу Будимпеште да остане у унији.

           У септембру прошле године, Орбан је рекао да, упркос несугласицама са Бриселом, Мађарска себе и даље види као чланицу ЕУ.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари