Руско-кинески нацрт резолуције о Шмиту и ОХР на гласању у СБ УН 22. јула

АКО ДОБИЈЕ ВЕЋИНУ ГЛАСОВА – МОГУЋЕ ЈЕ ДА ЋЕ САД ИЛИ БРИТАНИЈА УЛОЖИТИ ВЕТО

* Москва и Пекинг затражили да кристијан Шмит одмах буде лишен бонских овлашћења, да ОХР престане да постоји од 31. јула наредне године

______________________________________________________

       РУСИЈА је од Савета безбедности УН затражила да се у четвртак, 22. јула, одржи гласање о нацрту резолуције којом се тражи укидање Канцеларије високог представника у БиХ од 31. јула наредне године.

       Оволико је `процурило` на Западу. Амбасада Русије у Сарајеву је потврдила да следи гласање, али и указала да датум још није фиксиран.

       Један од неименованих дипломата рекао је агенцији Франс прес да је захтев Русије да се гласање одржи у четвртак и да то треба да потврди Француска, која овог месеца председава Саветом безбедности УН.

       Русија и Кина поделиле су чланицама Савета безбедности УН прошле седмице нацрт резолуције којом би одмах била укинута бонска овлашћења међународног високог представника у БиХ.

       У нацрту резолуције наведено је да овлаштења која су дата високом представнику на конференцији за спровођење Дејтонског мировног споразума 1997. године више нису потребна због напретка које су постигле стране у БиХ.

       У нацрту се подржава мандат високог представника Кристијана Шмита, али само до 31. јула наредне године, када би била затворена Канцеларија високог представника.

       Западне дипломате сматрају да Москва и Пекинг можда неће добити минималну подршку девет од 15 гласова за усвајање резолуције, а да ће нека од сталних чланица Савета безбедности УН  - ако се то догоди - уложити вето.

       Лако је претпоставити да ће то учинити Сједињене Државе и(ли) Велика Британија.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари