Русија оспорила заставу Косова* - прекинута седница Савета безбедности УН

ПРАВО ПРИШТИНЕ НА ТАКВУ СИМБОЛИКУ ОСПОРИО ПРЕДСТАВНИК РУСИЈЕ ДМИТРИЈ ПОЉАНСКИ

* Пољански указао да је Косово* територија коју осам чланица Савјета безбједности УН не признаје за државу

_____________________________________________________

       СЈЕДНИЦА Савета безбедности Уједињених нација прекинута је убрзо пошто је почела, након што је представник Русије, Димитриј Пољански, затражио да представница Приштине промени или уклони заставу самопроглашеног Косова* јер, како је нагласио, Косово* није „општепризната држава“.

       Димитриј Пољански је рекао да је то "територија и осам чланица Савета безбедности УН не признаје Косово* за државу".

       Додао је да је Русија против учешћа представника Приштине на састанку и скренуо пажњу чланица да представница Приштине седи испред ознака самопроглашеног Косова*.

       Пољански је затражио да представница Приштине "промени позадину или уклони заставу" како би се наставила седница, након чега се за реч јавио представник Уједињеног Краљевства.

       Британски представник је изјавио да седница није званични састанак Савета безбедности на којој се примењују та правила и додао да је на последњем састанку била иста позадина као данас због чега, како је рекао, "не види разлог" да се од представнице Приштине тражи да промени позадину на којој је косовска застава.

       Пренос седнице је након тога прекинут.

       Савет безбедности УН почео је седницу на којој се разматра извештај генералног секретара УН о ситуацији на Косову и Метохији за период од септембра 2020. до марта 2021. године.

       На седници, којој председава Вијетнам, Србију представља министар спољних послова Никола Селаковић, коме је ово први пут да учествује на седници Савјета безбедности УН.

       Приштину представља министарка спољних послова привремених институција Доника Гервала.

       Због пандемије корона вируса, седница се одржава у видео формату.

       У најновијем извештају генералног секретара УН Антонија Гутереша о раду Унмика као главни политички догађаји у претходном периоду означени су косовски ванредни парламентарни избори 14. фебруара и подизање оптужнице Специјалног суда у Хагу против бивших лидера такозване ОВК у новембру 2020.

       У извештају се наводи да су та дешавања успорила дијалог Београда и Приштине уз помоћ ЕУ, и истиче да трајни мир, стабилност и социјално-економски развој на КиМ и у региону зависе од одрживог напретка у дијалогу усмереног на нормализацију односа Београда и Приштине.

       (РТС)

„Известија“: Путин и Вучић су разговарали о

уравнотеженом решењу које би одобрио СБ УН

       МОСКОВСКИ дневни лист „Известија“ извештају о прекиду сједнице СБ УН додао је подсећање да је у фебруару амерички председник Џо Бајден назвао неопходним побољшање односа између Србије и Косова*.

       И да је притомпозвао Србију да призна независност Косова.

       Навео је да у фебруару руски председник Владимир Путин телефонски разговарао са председником Србије Александром Вучићем. И да су лидери две земље том приликом разменили мишљења о уравнотеженом решењу за косовски проблем које би одобрио Савет безбедности УН.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари