ВАШИНГТОН: Упркос руском противљењу, нема одустајања од противракетног штита

НИМАЛО ЖЕНСКЕ ИЗЈАВЕ МАДЛЕН КРИДОН И РОУЗ ГЕТЕМИЛЕР

Мадлен Кридон

  • САД ће реализовати, нагласила је Кридон на седници сенатског комитета за спољну политику, све четири фазе глобалне ПРО и неће пристати ни на каква ограничења у сфери противракетне одбране

         СЈЕДИЊЕНЕ Државе ће у пуном обиму реализовати планове за стварање система противракетне одбране у Европи не обазирући се на протесте Русије – изјавила је Мадлен Кридон, заменица министра одбране САД за питања међународне безбедности.

         САД ће реализовати, нагласила је Кридон на седници сенатског комитета за спољну политику, све четири фазе тог плана и неће пристати ни на каква ограничења у сфери противракетне одбране.

         Барак Обама је, са своје стране, Владимиру Путину предочио: да ће САД  поводом америчког  глобалног система ПРО и његовог есропског сегмента `наставити да траже путеве сарадње`,  али да немају намеру мењају своје намере и да одустану од утврђених планова.

         Функционер Стејт департмента Роуз Гетемилер чак је грубо саопштила: «Јесмо за сарадњу, али нећемо дозволити Русији да стави вето на планове НАТО за Европу у области противракетне одбране. То је управо оно што је председник Обама у Лос Кабосу рекао председнику Путину».

         Да подсетимо: Москва предлаже заједнички систем противракетне одбране, а као минимум – обавезујуће правне гаранције да америчка ЕвроПРО  није уперена против ње и њеног стратешког потенцијала.

         Како сада ствари стоје, Русија ће почети са инсталирањем ракетних комплекса «Искандер» у калињинградској области и целим низом других, још далекосежнијих мера, које је најавио Дмитриј Медведев са положаја шефа државе.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари