Снаге лојалне Асаду избациле јединице НАТО-опозиције из предграђа Дамаска

У СИРИЈИ ПОЧЕО ПРАВИ ГРАЂАНСКИ РАТ У РЕЖИЈИ ЗАПАДА

Башар Асад

  • Регуларне сиријске трупе водиле последњих дана прави мали рат са до зуба наоружаном „опозицијом“ за делове Дамаска - Ајн Тарма, Кфар Батна, Сакба и Арбин. И, тај рат су - бар за неко време - добиле
  • абринута због пораза под Дамаском, Хилари Клинтон најавила долазак на заседање Савета безбедности о Сирији и нагласила: СБ УН мора Асадовом режиму ставити до знања да светска јавност његово деловање сматра претњом миру и безбедности. Да насиље мора престати - да би почео прелаз Сирије према демократији
  • Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров саопштио да ће Москва учинити све да осујети страно војно мешање у догађаје у Сирији. Још конкретније: да ће Русија блокирати изгласавање у СБ УН  резолуције која би одобрила и омогућила страну војну интервенцију у Сирији

            АРМИЈА Сирије је успоставила пуну контролу на источним квартовима и предграђима главног града Дамаска које је последњих неколико дана држала побуњеничка „Слободна сиријска армија» којом диригује Запад.

            Трупе верне шефу државе Башару Асаду водиле су прави мали рат са до зуба наоружаном „опозицијом“ за делове Дамаска - Ајн Тарма, Кфар Батна, Сакба и Арбин. И, тај рат су - бар за неко време - добиле.

            А какве наде су Вашингтон и Брисел полагали у „Слободну сиријску армију“, сведочи то што су западни, а и арапски медији, пре почетка контраофанзиве јављали о „приближавању снага опозиције главном граду Сирије“. Чак и о томе да је „демократска опозиција“ преузела контролу над централним трговима Дамаска и „државном телевизијом и неким другим најважнијим објектима“.

            И док је трајала контраофанзива, на улицама Дамаска је било мирно. Страни посматрачи тврде да нема видљиве концентрације војних или полицијских снага. Једино су се (после недавних терористичких аката) око најважнијих министарстава појавили бетонски блокови.

            Да су прозападне снаге у Сирији претрпеле озбиљан пораз на прилазима Дамаску, потврдила је и изјава Хилари Клинтон да ће доћи на заседање Савета безбедности УН, на расправу о Сирији, и да ће затражити изгласавање „резолуције са осудом Асадове политике и дејстава“.

            „Морамо поручити сиријском народу, рекла је Клинотнова, да га подржавамо. Што дуже буде на власти Асадов режим, то ће дуже трајати насиље према нроду Сирије, то ће бити више страховања да ће се нестабилност прелити на цео регион. Савет безбедности мора Асадовом режиму ставити до знања да светска јавност његово деловање сматра претњом миру и безбедности. Да насиље мора престати - да би почео прелаз Сирије према демократији“.

            Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров је нешто раније саопштио да ће Москва учинити све да осујети страно војно мешање у догађаје у Сирији. Још конкретније: да ће Русија блокирати изгласавање у СБ УН  резолуције која би одобрила и омогућила страну војну интервенцију у Сирији.

            Лавров признао да Русија неће моћи да спречи неку земљу да нападне Сирију, али је упозорио - да Кремљ сваки такав акт сматрати нелегитимним.          

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари