Сиријски граничари ликвидирали „терористе“ који су дошли из Турске

АНКАРА ЗАТРАЖИЛА ДА САВЕТ НАТО ХИТНО РАЗМОТРИ ОБАРАЊЕ ЊЕНОГ Ф-4

Ахмет Давутоглу

  • Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров о „инциденту“ и ситуацији око Сирије телефонски разговарао са Ахметом Давутоглуом - на иницијативу турског министра иностраних послова

          ТУРСКА је објавила - што није никакво изненађење - да је Сирија њен Ф-4 Фантом оборила над међународним водама у Средоземном мору и затражила да Савет НАТО, чији је члан, „хитно размотри насталу ситуацију“.

          Била су им потребна пуна два дана да смисле, али су смислили.

          Шеф турске дипломатије Ахмет Давутоглу изјавио је: „Нашли смо остастке авиона на морском дну. На дубини од једног километра. Наш авион није није показивао никакве непријатељске намере према Сирији, а оборен је приближно 15 минута након што је напустио ваздушни простор те земље“.

          Баш би било заниљиво сазнати: како је могуће - ПВО средствима којима располаже једна Сирија - оборити реактивни авион који се удаљава приближно 15 минута?!

          Шта год се даље догађало, чињеница је да је руски министар иностраних послова, Сергеј Лавров, о „инциденту“ телефонски разговарао са Давутоглуом. Како је саопштено у Москви, до разговора је дошло на иницијативу турске стране.

          „У разговору се размотрена ситуација око Сирије, а било је речи и о инциденту са турским ловцем“ - објавило је руско Министарство иностраних послова.

          Наредни дани ће показати није ли турски авион био унапред испланирана провокација да би се изазвао сиријско-турски сукоб који би отворио врата војној интервенцији НАТО против Дамаска.

          Све „мирише“ управо на то. Утолико више што је управо саопштено да су сиријски граничари ликвидирали „терористе“ који су на њихову територију продрли из Турске. Није прецизирано да ли се радило о Турцима или о Сиријцима којима Анкара, у договору са Вашингтоном и Бриселом, омогућава да несметано делују са њене територије. Једино је откривено: да се најновији „инцидент“ догодио у приграничној зони провинције Латакија.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари