„САД регрутују Аустралију за глобалну ПРО и азијски НАТО“

 НОВИНСКА АГЕНЦИЈА МАТАБА О НОВИМ АМБИЦИЈАМА

други пишу     ВАШИНГТОНА У ТИХОМ И ИНДИЈСКОМ ОКЕАНУ

Aустралијски министар одбране Стивен Смит и спољних послова Кевин Рад са америчким државним секретаром Хилари Клинтон и министаром одбране Леоном Панетом

  • Сајбер простор је једно од бојишта будућности, изјавио је аустралијски министар одбране Стивен Смит, после самита у Сан Франциску

  • САД и Аустралија изразиле забринутост због могућности масовног сајбер напада на  њихове комуникације, прекида рада великих корпорација и неких владиних агенција

  • Кина није у Сан Франциску именована као актер таквог могућег напада, али безбедности стручњаци тврде да су неки ранији сајбер-напади долазили из тог региона

  • Очекује се да ће три разарача аустралијске ратне морнарице добити амерички ПРО систем „Иџис“ (Aegis), док ће њихови нови радарско-ракетни системи бити у стању да детектују и обарају балистичке ракете

  • Договорено постављање трансхоризонтног радарског система „Џиндали“ (Jindalee) који може да детектује ракете испаљене из дубине континента северне Азије (читај: Сибира)

     ВИСОКИ званичници САД су потврдили да Вашингтон намерава да појача сарадњу са Аустралијом у области противракетне одбране.

     Функционери америчког Стејт департмента су такође изјавили да ће им приоритет у овоме бити нове технологије за сајбер ратовање.

     Ова питања су покренута пред разговоре између два војна савезника који се одржавају данас у Сан Франциску у којима учествују аустралијски министар спољних послова Кевин Рад, министар одбране Стивен Смит и њихове америчке колеге, државна секретарка Хилари Клинтон и министар одбране Леон Панета (бивши шеф Централне обавештајне агенције). Један високи званичник Стејт департмента, потврдио је за Матабу да се улажу напори да се побољша сарадња на плану тактичких система противракетне одбране и ПРО система за театар војних дејстава.

     „Постоје суштински елементи у којима ће САД и Аустралија повећати сарадњу у војној арени у сајбер-, ракетним и другим капацитетима,“ изјавио је овај званичник.

     Очекује се да ће три разарача аустралијске ратне морнарице добити амерички ПРО систем „Иџис“ (Aegis), док ће њихови нови радарско-ракетни системи бити у стању да детектују и обарају балистичке ракете.

     Још један кључ за одбрамбени систем је трансхоризонтни радарски систем „Џиндали“ (Jindalee) који може да детектује ракете испаљене из дубине континента северне Азије (читај: Сибира).

     Америчко-аустралијски састанци, познати као Аусмин (Ausmin) – одржавају се у Сан Франциску уз обележавање 60. годишњице „Анзус“ споразума (ANZUS Treaty, Аустралија-Нови Зеланд-САД) који су потписале САД и Аустралија у овом граду на западној америчкој обали 1. септембра 1951. године.

     Споразум о сарадњи у сфери сајбер-ратовања постигнут  је током последњег „Аусмин“ састанка - одржан у Мелбурну прошле године -  сарадњу у  троуглу је померио још један корак напред. Разјашњено је под којим условима би „сајбер напад“ било на САД било Аустралију активирао „Анзус“ алијансу.

     „Сајбер простор је једно од бојишта будућности,“ изјавио је аустралијски министар Смит, указујући на могуће сајбер ратовање.

     Дајући увод у „Аусмин“ разговоре, г-дин Смит је изразио забринутост због могућности да се изведе један масовни сајбер напад на комуникације било које од ове две нације као увод у војни напад.

     Кина није именована као актер таквог могућег напада, али безбедности стручњаци су коментарисали да су сајбер-прекиди рада великих корпорација и неких владиних агенција долазили из тог региона.

     Увод у „Аусмин“ разговоре је било додељивање награде Реда Аустралије бившем америчком министру одбране у Регановој администрацији, Џорџу Шулцу. То је награда коју традиционално додељује аустралијска влада.

     Аустралијски амбасадор у САД, Ким Бизли је објавио име добитника а г-дин Рад је похвалио допринос г-дина Шулца.

     извор Матабе (mathaba.net)

 

Хоће ли АНЗУС прерасти у „азијски НАТО“?

     Војни уговор „Анзус“ између Аустралије, Новог Зеланда и САД закључен је 1. септембра 1951. године у Сан Франциску, само две године након победе Комунистичке партије Кине над Куоминтангом и проглашења Народне Републике Кине 1949. Овај уговор везује Аустралију и Нови Зеланд и, одвојено, Аустралију и САД на војну сарадњу у зони Пацифика, мада је данас територија знатно проширена с обзиром да Аустралија даје највећи број војника за Авганистан ван НАТО пакта. Аустралијске трупе се тамо налазе по „Анзус“ уговору, јер је Вашингтон тврдио да је нападнут из Авганистана.

     Године 1984. Нови Зеланд се повукао из АНЗУС-а јер није дозвољавао америчким бродовима који су наоружани нуклеарним оружјем да пристају уз његове обале, али је остао везан за Аустралију.

     За разлику од НАТО пакта, АНЗУС нема интегрисану одбрамбену структуру нити посебне снаге. Ово, међутим, не смета Аустралији и САД да изводе заједничке војне акције. То су углавном поморске вежбе и вежбе искрцавања. Ове две земље такође „заједнички“ држе војне инсталације у Аустралији, углавном базне станице за сателитско рано упозоравање као и пресретачке и прислушне инстације у југоисточној Азији и источној Азији које су део система Ешелон

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари