МОНТИ: Још само недеља за спасавање еврозоне

А СВЕ ЈЕ, ПО СВЕМУ СУДЕЋИ, У ФУНКЦИЈИ БРЗОГ ПРЕРАСТАЊА ЕУ

И ГУРАЊА У ПОЛИТИЧКУ УНИЈУ

Марио Монти

         ИТАЛИЈАНСКИ премијер Марио Монти поново плаши ионако већ испрепадана тржишта.

         Његова најновија изјава о опстанку еврозоне прилично је апокапиталиптична. Јер, Монти тврди да је остало „још само једна недеља“ за спас еврозоне.

         Наравно, када год „апокалипси“ треба цела недеља, то у случају ЕУ обично значи да се баш некако у то време одржава нови ЕУ самит. Тако је и овај пут.

         У интервјуу Гардијану, Монти је указао: „Уколико се не дође до успешног закључка на ЕУ самиту, наставиће се шпекулативни напади на поједине земље. Напади се неће односити само не оне земље које се нису држале ЕУ правила, већ и на земље попут Италије, која се држи правила, али са собом носи велики дуг од раније“.

         А шта заправо Монти жели да каже, можда понајбоље ипак открива његова изјава: „Како бисмо успешно свладали ову кризу еврозоне и европске економије, потребна нам је додатна интеграција“.

         Сви су изгледи да ће земљама чланицама ЕУ ускоро бити понуђена политичка унија као једино решење. Штавише, Монтијева „апокалипса“ се тумачи као сигуран знак да ће „група за будућност“ настојати да идеју прерастања ЕУ и у политичку унију прогура што је брже могуће. Тим пре што одређене политичке групе већ отворено прете рушењем целог пројекта.

         Уз све ово, Монти има проблема код куће, јер његов свргнути претходник, Силвио Берлускони, већ тврди да је његова странка претрпела превелике губитке подржавајући Монтијеве мере штедње. Чак ставља до знања да је само питање дана кад ће затражити превремене изборе.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари