Merrill Lynch: Једино девалвација евра може спасити еврозону од распада

ТВРДЕ ДА ЕВРО МОРА ИЗГУБИТИ НАЈМАЊЕ 20 ОДСТО ВРЕДНОСТИ ПРЕМА ДОЛАРУ ДА БИ СЕ ПОБОЉШАЛА КОНКУРЕНТОСТ ЕКОНОМИЈА ЕВРОЗОНЕ

  • Пред еврозоном - упозоравају стручњаци Merrill Lynch - само су две могућности: или да се распадне или да уђе у већу девалвацију
  • Сасвим други пут за Грчку иницирала је - да подсетимо - Deutsche Bank: увођење паралелне валуте за Грчку која би се звала geuro или слично, а омогућила би тој земљи да свој буџет доведе у ред и без финансијске подршке Брисела и ММФ

         ДЕВАЛВАЦИЈА евра је постала неизбежна - саопштили су економисти Bank of America Merrill Lynch.

         Евро ће - по њиховој процени - морати да изгуби најмање 20 одсто вредности према долару да би се побољшала конкурентост економија еврозоне.

         Стручњаци Merrill Lynch чак су упозорили:  да је девалвација једини начин да се еврозона сачува у свом садашњем виду. Сама девалвација би - како тврде - имала значај „делимичног дефолта“.

         Али, са више плусева. Један од њих су дефинисали овако: „Ослабљени евро би суштинсаки умањио мотиве свих држасва чланица да изађу из еврозоне. Примера ради: ако евро ослаби само 20 одсто према долару - Италија ће одмах надокнадити половину губитка конкурентности према САД коју је нагомилала од момента преласка на евро“.

         Merrill Lynch је, за илустрацију, навела: да су почетком 2000-их трошкове од 100 долара по раднику имале и САД, и Немачка, и Италија, и Шпанија, и Португал и Грчка, а да сада ствари стоје сасвим друкчије: САД - 120 долаара, Немачка - мало преко 140, Грчка - готово 200, Италија око 190, а Португал и Шпаника - око 180 долара.

         Пред еврозоном - закључује Merrill Lynch - само су две могућности: или да се распадне или да уђе у већу девалвацију.

           Сасвим други пут за Грчку иницирала је - да подсетимо - Deutsche Bank: увођење паралелне валуте за Грчку која би се звала geuro или слично, а омогућила би тој земљи да свој буџет доведе у ред и без финансијске подршке Брисела и ММФ.

         Страни инвеститори би geuro примали са 50 одсто дисконта, што би значило да би Атина - не излазећи из еврозоне - имала девалвацију која би јој омогућила да из кризе постепено изађе и без драматичног смањивања државних расхода.    

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари