Клинтонова најавила покушај збацивања Асада

ОБАРАЊЕ ТУРСКОГ ИЗВИЂАЧКОГ АВИОНА НАЗВАЛА „СРАМНИМ И НЕПРИХВАТЉИВИМ ПОСТУПКОМ

  • После телефонског разговора са шефом турске дипломатије, Хилари Клинтон саопштила: «Позивање Асада на одговорност је хитна ствар и зато ћемо о наредним корацима обавити консултације у Њујорку са члановима Савета безбедности УН, у Бриселу са члановима НАТО и Европске уније, а у Женеви са специјалним представником УН и Арапске лиге за Сирију Кофијем Ананом»

         СЈЕДИЊЕНЕ Државе су крајње забринуте због ситуације са обарањем турског извиђачког авиона и настваљају да са Анкаром и другим партнерима раде на томе да сиријски председник Башар Асад буде позван на одговорност – наглашава се у званичном саопштењу америчког државног секрертасра Хилари Клинтон.

         Позивајући се на телефонски разговор са турским колегом Ахметом Давутоглуом, она је прво нагласила да је турски Ф-4 био оборен `без упозорења`, па наставила: «САД најоштрије осуђују тај срамни и и нерпихватљиви поступак. То је још један доказ да сиријске власти показују потпуну безосећајност према међународним нормама, људским животима, миру и безбедности».

         Да све буде злослутније, Клинтонова – која, очито, улазак турског извиђачког авиона у ваздушни простор Сирије сматра потпуно нормалним – није порпустила да нагласи: «Позивање Асада на одговорност је хитна ствар и зато ћемо о наредним корацима обавити консултације у Њујорку са члановима Савета безбедности УН, у Бриселу са члановима НАТО и Европске уније, а у Женеви са специјалним представником УН и Арапске лиге за Сирију Кофијем Ананом».

         Да нико не би имао никаквих илузија, Клинтонова је турску назвала једном од најважнијих савезница у обезбеђивању `демократских промена у Сирији`.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари