КЛЕПЕР: Иранске A-главе сада су само ствар политичке воље

АМЕРИКАНЦИ ПРВИ ПУТ ОФИЦИЈЕЛНО ТРВДЕ ДА ЈЕ

ТЕХЕРАН ПОТПУНО СПРЕМАН ДА ПРОИЗВЕДЕ АТОМСКУ БОМБУ

Џејмс Клепер

  • Иран је способан да произведе атомско оружје ако то пожели јер већ располаже капацитетима који су му за то потребни. Ти капацитети су у пуној приправности. Додуше, не знамо да ли Иран има намеру да производи атомско оружје, рекао је директор Националне обавештајне службе САД Џејмс Клепер на заседању сенатског комитета за обавештајни рад
  • Клепер је у истом приликом - што такође не може да буде случајно - изјавио да америчке обавештајне службе верују да је Иран спреман и за покретање терористичких напада на територију САД као одговор на претње САД и њених савезника
  • ФАКТИ: Овако су некако дошли и до непостојећег Садамовог оружја за масовно уништавање. Ово је она „пушка“ која - као у свакој доброј драматургији - „виси“ на зиду у првом чину, а пуца - у трећем...

            ДИРЕКТОР Националне обавештајне службе САД, Џејмс Клепер, поднео је Сенату извештај у којем стоји да је Иран потпуно у стању да произведе атомско оружје.

            „Сматрамо, нагласио је Клепер, да Иран за себе држи отвореном могућност да произведе атомску бомбу и на технолошкој и научној бази којом већ располаже. Дакле: Иран је способан да произведе атомско оружје ако то пожели јер већ располаже капацитетима који су му за то потребни. Ти капацитети су у пуној приправности. Додуше, не знамо да ли Иран има намеру да производи атомско оружје”, рекао је Клепер на заседању сенатског комитета за обавештајни рад.

            Клепер је указао да Иран, поред свега, осталог непрекидно повећава капацитете за обогаћивање урана и да те капацитете, уколико одлучи, може искористити за производњу атомских глава.

            Техеран, закључио је Клепер, располаже научном, техничком и индустријском базом потребном за производњу атомских бомби, а и количинама високообогаћеног уранијума које су за то потребне. А то значи - подвукао је - да је „иранска атомска бомба“ чисто политичко питање јер та земља располаже и ракетама на које се те бомбе могу поставити.

            Клепер, иако није назначио (бар не у јавном делу седнице комитета) рокове у којима ће Техеран реално имати на располагању прву „реалну бомбу“, први је амерички званичник који иступа са тврдњом овог типа. Досад су Американци износили само претпоставке да је „Иран на прагу производње атомске бомбе“.           

            Клепер је у истом комитету - што такође не може да буде случајно - изјавио да америчке обавештајне службе верују да је Иран спреман и за покретање терористичких напада на територију САД као одговор на претње САД и њених савезника“.

            Завера да се убије саудијски амбасадор у Вашингтону, која је откривена у октобра прошле године, како је рекао Клепер, „јасно рефлектује нову агресивну одлучност и спремност највиших слојева иранских власти да ауторизују нападе на САД“.

            „Завера показује како су неки ирански званчници, укључујући и Врховног вођу Алија Хаменеија, променили раније калкулације и да су сада спремни напади и на територију САД, уколико осете претњу свом режиму. Забринути смо и због иранских завера против америчких и савезничких интереса ван територије САД“, наглашено је у Клеперовом извештају који је објавио Вашингтон пост.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари