КАМЕРОН: Једнополни бракови нису против конзервативних вредности

БРИТАНСКИ ПРЕМИЈЕР ПОЗВАО ВЛАДАЈУЋУ СТРАНКУ

ДА ПОДРЖИ ЗАКОН О ГЕЈ БРАКОВИМА

        БРИТАНСКИ  премијер Дејвид Камерон позвао је посланике из своје странке (конзервативци) да порже предлог закона о легализацији једнополних бракова.

        Камерон је прво елитни партијски суп подсетио да је он још пре пет година иницирао «брачну револуцију». Своју тадашњу позицију објаснио је речима:

        «Већ сам једном, као што знате, стајао пред конвенцијом Странке да бих изговорио: да није важно да се брак закључује између мушкарца и жене, између мушкарца и мушкарца или између две жене. Тада сте ми аплаудирали. И, ево, у току су консултације за легализацију једнополних бракова».

        Британски премијер је истовремено саопштио да би «једнополни закон» требало да ступи на снагу, најкасније, током 2015. године. Па наставио:

        «Ми смо конзервативци, али једнополни бракови нису у супротности са конзервативним вредностима. Признање једнополних бракова је ствар – равноправности. Ми конзервативци верујемо у чврсте везе међу људима и верујемо да ће и само друштво бити јаче - уколико се људи буду једни другима заклињали на верност, уколико се буду међусобно подржавали.»

        Камерон је говорио укупно 50 минута, а ови делови његовог наступа наишли су на најјаче одобравање.

        У Британији формално не постоји чак ни формулација «једнополни брак». Међутим, Лондон је од  2005. одобрио хомосексуалцима и лезбејкама да ступају у «грађанско партнерство».

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари