Фрадков: Можда је већ време да се постави и питање кризе западних политичких система

ДИРЕКТОР РИСИ УВЕРЕН: БРИТАНСКИ ИЗБОРИ СУ ЗАВРШИЛИ СЕЗОНУ ПОЛИТИЧКИХ ИЗНЕНАЂЕЊА

  • „Резултати британских избора су очекивани, али су уједно и драматични. Испоставило се да је ниво популарности конзервативаца само 2,4 одсто изнад лабуриста. Та разлика је за торијевце била фатална и због ње су остали без већине у парламенту. Крајње је важно - колико ће такав „хроми“ парламент бити у стању да доноси државне одлуке, како ће бити вођени преговори са ЕУ и каква ће бити спољна и унутрашња политика земље“

        ДИРЕКТОР Руског института за стратешка истраживања - Михаил Фрадков - оценио је да су превремени парламентарни избори у Великој Британији завршили сезону политичких изненађења.

        „Пре годину дана су резултати референдума о изласку Велике Британије из ЕУ зачудили многе. Реч Brexit - Нагласио је Фрадков - постала је синоним за политичку неочекиваност. Време које је отада протекло разоткрило је црте озбиљне и дубоке трансформације политичких система Запада, саграђених на фундаменту ускопартијског система. Могуће је да је дошло време да се постави и питање њихове кризе“.

        Фрадков посебно указује да већу пажњу заслужује и популизам као појава, тим пре што га прати традиционално негативни шаблон који не обухвата сву шароликост садржаја савремених политичких стратегија:

Михаил Фрадков

       „Грађани Европе и САД све више гласају не за партије, него за грађанску позицију политичког лидера. Гласове дају за промене, за безбедност својих живота и за своје интересе, не желећи да те интересе жртвују ради партијског интентитета или геополитичких конструкција чији учинак тек треба доказати. Засад ови трендови још нису нашли право опредељење. Политички лидери се служе „пипањем“ у настојању да се прилагоде захтевима својих друштава. Убеђен сам да ће ово потврдити и резултати француских парламентарних избора“.

        Саме британске изборе директор РИСИ је додатно овако оценио:

        „Резултати су очекивани, али су уједно и драматични. Испоставило се да је ниво популарности конзервативаца само 2,4 одсто изнад лабуриста. Та разлика је за торијевце била фатална и због ње су остали без већине у парламенту. Крајње је важно - колико ће такав „хроми“ парламент бити у стању да доноси државне одлуке, како ће бити вођени преговори са Европском унијом и каква ће бити спољна и унутрашња политика земље“.

        Фрадков је посебно нагласио: „Русија је заинтересована за европску стабилност и безбедност. У томе се наши интереси интереси грађана Европске подударају“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари