FINANCIAL TIMES: ЕУ не дозвољава Мађарској да са Русијом прошири атомску централу „Пакш”

ЕВРОАТОМ НИЈЕ ДОЗВОЛИО БУДИМПЕШТИ ДА БУДЕ ЕКСКЛУЗИВНИ УВОЗНИК РУСКО АТОМСКОГ ГОРИВА

         ЕВРОПСКА унија је блокирала енергетски уговор Мађарске и Русије о градњи два нова блока атомске централе „Пакш” вредан 12 милијарди евра – објавио је  Financial Times, позвавши се на изворе „у структурама ЕУ”.

         Крајем прошле године су Будимпешта и Москва потписали документе о градњи петог и шестог блока те једине мађарске атомске централе са уградњом руских реактора ВВЭР-1200.

         Британски лист подсећа да је влада Виктора Орбана неке одредбе аранжмана са Русијом прогласила државном тајном. То је дало прилику Орбановим противницима у земљи, а и противницима руских реактора у Мађарској, да тврде да цео аранжман са собом носи „финансијске ризике” и да Мађарску чини енергетски још зависнијом од Русије.

         Из тога је у Бриселу извучен закључак да би се Будимпешта могла још више супротстављати санкцијама против Русије.

         Овлашћени функционер мађарске владе за пројекат „Пакш-2” – Атила Асоди – изјавио је да Будимпшета уговором са Русијом није прекришила ни један једини захтев и стандард ЕУ и да нема намеру да одустаје од аранжмана са Русијом.

         Financial Times је објавио да је Евроатом одбио да да сагласност на захтев Мађарске да ексклузиво увози атомско гориво из Русије.

         Мађарска се на ово муњевито жалила, али је Европска комисија наводно већ стала на страну Евроатома.

         „Пакш” је стартовао 1982, а данас даје половину укупне електроенергије коју троши Мађарска.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари