Брисел против именовања комесара за буџет еврозоне

ЕВРОПСКА КОМИСИЈА ОДБИЛА ДА ДИРЕКТНО

КОНТРОЛИШЕ И ПРИХОДЕ И РАСХОДЕ АТИНЕ

  • Немачка тражила да се Грчка привремено одрекне суверенитета над трошењем новца из буџета, а да комесар еврозоне за буџет имао право да стави вето на сваку одлуку грчке владе која се односи на буџетске расходе

        БРИСЕЛ, (ФоНет) - Европска комисија одбила је захтев Немачке да се именује комесар за буџет еврозоне, који би директно контролисао приходе и расходе буџета Грчке и у том сегменту био би надређен влади Грчке.

        У закључку Европске комисије наводи се да „за извршне одлуке у тој области пуну одговорност мора да сноси грчка влада, која рачуне за то треба да полаже грчким грађанима и институцијама“, преноси АП.

        Европска комисија, Европска централна банка и Међународни монетарни фонд већ имају контролу над расходном страном грчког буџета која је без преседана, пошто су приморали Грчку да уведе до сада невиђене мере штедње ако жели да добије финансијску помоћ и избегне банкрот.

        Немачка је тражила да се Грчка привремено одрекне суверенитета над трошењем новца из буџета, а да комесар еврозоне за буџет имао право да стави вето на сваку одлуку грчке владе која се односи на буџетске расходе.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари