Американци Асаду наменили Гадафијеву судбину?

КОНТРАДИКТОРНЕ ВЕСТИ О ТОМЕ ДА ЛИ БРИТАНИЈА И САД НУДЕ ИМУНИТЕТ ПРЕДСЕДНИКУ СИРИЈЕ

  • Портпарол Беле куће Џеј КАРНИ: „Асад нема намеру да учествује у процесу предаје власти, а у таквој ситуацији ће наша позиција бити иста као и поводом Либије: САД не доносе одлуке о судбини лидера одстрањених од власти”
  • Одбио да прокоментарише вести да ЦИА контролише дотурање оружја сиријским побуњеницима

         СЈЕДИЊЕНЕ Америчке Државе и Британија су разговарале о томе да се као део евентуалног транзиционог политичког пакта сиријском председнику Башару ал Асаду понуди имунитет од судског гоњења када поднесе оставку - открили су неименовани функционери британске владе.

         Форин офис је, међутим, саопштио да „нема нове понуде”.

         А портпарол Беле куће, Џеј Карни, изјавио је: `Судбину Асада – после његовог одстрањивања од власти – треба да решава сиријски народ, а не међународна заједница. Са њом можемо ради само на томе да се обезбеди предаја власти сиријском народу`.

         Скривена логика је јасна: ми управљамо и одстрањивањем и `сиријским народом`, а уплитање `међународне заједнице` само би могло да нам поквари планове.

         Карни је, уосталом, био отворен: „Асад нема намеру да учествује у процесу предаје власти, а у таквој ситуацији ће наша позиција бити иста као и поводом Либије: САД не доносе одлуке о судбини лидера одстрањених од власти”.

         Можда је још индикативније што је Бела кућа одбила да прокоментарише информације да ЦИА контролише дотурање оружја сиријским побуњеницима, али је истовремено признала – да управо САД  припремају сиријску опозицију за `предају власти у Сирији`.

 

 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари