Први вето на „филозофију конфронтације“

Дамаск одушевљен одлуком Русије и Кине да стопирају "Либијски сценарио" за Сирију

Виталиј Чуркин

  • Француска, Немачка, Велика Британија и Португал `гурале` у Савету безбедности резолуцију која је подразумевала „предузимање мера“ против Сирије
  • Вето је уследио након што су западне земље одбиле предлог Москве да се у резолуцији нагласи „недопустивост спољног војног мешања у унутрашње ствари Сирије“
  • ФАКТИ: Руско-кинеско „стоп“ освајачким апетитима САД и НАТО има значај важног преседана. Макар у делимичном враћању раније препуштених стратешких кота у међународном праву и функционисању Уједињених нација

       ЗВАНИЧНИ Дамаск је поздравио одлуку Русије и Кине да ставе вето на предлог резолуције којом се позива Савет безбедности УН да „предузме мере“ против сиријског режима.

       „Ово је историјски дан јер су Москва и Пекинг стали на страну једног народа, а против неправде“ – оценила је Бусејна Шаабан, званични представник сиријског председника Башара Асада.

Бусејна Шаабан

       Водеће западне земље су током три протекла месеца вршиле притисак на Русију и Кину да пристану да се против Асадовог режима уведу санкције (због гушења права и протеста опозиције). Иза текста резолуције стајале су Француска, Немачка, Велика Британија и Португал, али Москва и Пекинг нису пристали да подигну рампу.

       Руски представник у УН, Виталиј Чуркин, чак је оценио да понућени текст није могао да буде прихваћен „зато што је био заснован на филозофији конфронтацији“. А још њени предлагачи нису пристајали да је размекшају руском формулацијом о „недопустивости спољног војног мешања у унутрашње ствари Сирије“.

*   *   *   *   *       

       Реакцију Дамаска лако је разумети. Русија и Кина су спречиле нови „либијски сценарио“. Али, ова блокада на Ист Риверу није важна само за Сирију и Блиски Исток.

       Руско-кинеско „стоп“ освајачким апетитима САД и НАТО има значај важног преседана. Макар у делимичном враћању раније препуштених стратешких кота у међународном праву и функционисању Уједињених нација.

       Добро је да су бар на нечему заустављени! Добро је да је почела каква-таква одбрана међународног права! Добро је да се не дозволи да Уједињене нације постану празна љуштура своје пројетоване улоге, а реална трансмисија америчке хегемоније!

       Добро је да су Москва и Пекинг – кад већ нису ни поводом Ирака, ни поводом Србије, ни поводом Либије – заузеле тврду и принципијелну позицију и показале Американцима и њиховим сателитима и савезницима како се са контрастране користи вето! Како то изгледа другима кад Вашингтон – стајући на страну Израела – користи вето као жетоне у каквом казину у Лас Вегасу!

 


Слични садржаји

Коментари