Politico: Око Вашингтона лете стотине кинеских дронова који се могу користити за шпијунажу

ВЛАСНИЦИ ТИХ ЛЕТЕЛИЦА СУ АМЕРИКАНЦИ, АЛИ СЕ ОНИ УПЛАШИЛИ КАО ДА СУ - КИНЕЗИ

* Дошло је дотле да су амерички федерални званичници и стручњаци за беспилотне летелице одржали претходних дана тајне брифинге за чланове сенатских комитета за унутрашњу безбедност, трговину и обавештајне податке

* Амерички лист Politico наводи да је, према подацима Федералне управе за ваздухопловство, у Сједињеним Државама тренутно регистровано више од 870 хиљада дронова, а да ће их до 2024. године бити регистровано више преко 2,3 милиона

___________________________________________________________

         СТОТИНЕ дронова кинеске производње примећене су последњих месеци у ограниченом ваздушном простору изнад Вашингтона, што је изазвало забринутост америчких власти – објавио је амерички лист Politico.

       И навео: „Сенатори су узнемирени потенцијалном кинеском шпијунском претњом помоћу дронова изнад Вашингтона“.

       Реч је о дроновима за забаву које производи кинеска компанија DJI, чији их власници лансирају преко дозвољених линија, па залазе и у штићени простор око главног града САД.

       Према писању Politico, амерички федерални званичници и стручњаци за беспилотне летелице одржали су претходних дана тајне брифинге за чланове сенатских комитета за унутрашњу безбедност, трговину и обавештајне податке.

       У чланку се цитирају речи сенатора Марка Рубија, који је озбиљно забринут због оваквог стања ствари.

       „Сваки технолошки производ створен у Кини или у кинеским компанијама носи реални ризик и може се искористити против нас. И сада и током сукоба“, рекао је Рубио.

       Politico наводи да је, према подацима Федералне управе за ваздухопловство, у Сједињеним Државама тренутно регистровано више од 870 хиљада дронова, а да ће их до 2024. године бити регистровано више преко 2,3 милиона.

       Шеф британске контраобавештајне службе МИ5 Кен Мекалум оптужио је 16. новембра Кину да шпијунира политичаре његове земље.

       Иступио је и да тврдњом да су кинески обавештајци „успоставили контакте са потенцијалним кандидатима за (британске) посланике и научницима“.

       Према речима шефа МИ5, Кина и неке друге земље су такође заинтересоване за приватну преписку британских политичара, па их је јавно позвао да „предузимају мере предострожности“.

       Мекалум није пружио никакве доказе који би поткрепили његове оптужбе.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари