Погром у Порт Саиду унапред испланиран?

УТАКМИЦА ИЗМЕЂУ ДВА ЕГИПАТСКА ФУДБАЛСКА КЛУБА

ЗАВРШИЛА СЕ СА – 74 УБИЈЕНА И ОКО 300 ПОВРЕЂЕНИХ

  • Док су домаћини славили победу над водећом екипом у националном првенству из Каира, на другој страни терена почео је прави лов на играче Ал Ахлија, који се затим пренео и на трибину са гостујућим навијачима
  • Редари нас уопште нису штитили, само су се склонили и препустили нас нападачима, рекао је фудбласки ветеран Мохамед Абу Трика, бивши најбољи играч Африке
  • Хани Седик, некадашњи фудбалер Ал Ахлија: Ово је веома тужан дан за Египат, за фудбал, за народ… Веома тужан… Гледајући шта се догађа, не мислим да је разлог био фудбал. Више ми се чини да су неки људи то планирали, пре него што је меч и почео и имали су план да ово учине без обзира на резултат

        ПОРТ САИД, (ФоНет) - Најмање 74 људи је погинуло, а готово 1.000 повређено на стадиону у египатском граду Порт Саиду, у сукобима после фудбалске утакмице у луци Саид, саопштили су званичници египатског Министарства здравља.

        Навијачи два тима бацали су каменице, флаше и петарде једни на друге, а међу повређенима су и фудбалери два клуба.

        На телевизијским снимцима види се и пожар на стадиону, преноси Радио Слободна Европа.

        Екипа Ал Масрија из Порт Саида победила је шампиона Ал Ахли са 3:1 у мечу египатске лиге.

        Навијачи оба клуба су потом почели да бацају каменице, а онда је уследила и масовна туча и русвај.

        Док су на једној страни славили и на раменима носили своје играче и тренера, на другој страни терена одвијао се буквално лов на играче Ал Ахлија, који се затим пренео и на трибину са гостујућим присталицама.

        Реакције су најпре стигле преко клупског канала Ал Ахлија, на којем су се обратиле неке од звезда египатског фудбала, још увек у очигледном шоку.

        „Редари нас уопште нису штитили, само су се склонили и препустили нас нападачима“, рекао је фудбласки ветеран Мохамед Абу Трика, бивши најбољи играч Африке.

        Хани Седик, некадашњи фудбалер Ал Ахлија, уверен је да је догађај био планиран.

        „Ово је веома тужан дан за Египат, за фудбал, за народ… Веома тужан… Гледајући шта се догађа, не мислим да је разлог био фудбал. Више ми се чини да су неки људи то планирали, пре него што је меч и почео и имали су план да ово учине без обзира на резултат“, рекао је он.

*    *    *    *    *

        ФИФА је од фудбалског савеза Египта затражила „исцрпан извештај у свему што се догађало на терену и трибинама у Порт Саиду, поготово што је дошло до напада на стручни штаб и играче Ал Ахлија”.

        У нередима је, иначе, било и око 300 тeже и лакше повређених.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари