Нобеловац ел-Барадеи: Америка води хегемонистичку и репресивну спољну политику

НАГЛАСИО ДА СПОЉНУ ПОЛИТИКУ САД НЕ ПРИХВАТАЈУ НИ ОНИ КОЈИ ТЕЖЕ ДА У ЊИМА ЖИВЕ

Мохамад ел-Барадеи (лево) приликом примања

Нобелове награде за мир

* Подсетио на „страшне ратове у Ираку и Вијетнаму“, а такође указао на подршку коју је Вашингтон пружао „низу „немилосрдних диктатора“. Па наставио: Велики је јаз између начина на који се Америка представља и спољне политике коју спроводи

___________________________________________________________

       МОХАМАД ел-Барадеи, бивши шеф ИАЕА, дипломата и добитник Нобелове награде за мир, оштро је критиковао америчку спољну политику.

       У чланку који је написао за Project Sindicate, ел-Барадеи није био груб, али је признао:  

       „Највише ме шокирало то што је Америка, која је толико поносна на своју љубав према слободи и правди, пречесто водила хегемонистичку и репресивну спољну политику“, каже се у извештају.

       У ово контексту је подсетио на „страшне ратове у Ираку и Вијетнаму“, а такође је указао на подршку коју је Вашингтон пружао „низу „немилосрдних диктатора“. Па наставио:

       „Јаз између начина на који се Америка представља и спољне политике коју спроводи учврстио је двосмислену перцепцију Сједињених Држава међу Арапима и у остатку света. Зато су и многи међу оних који су сањали да постану амерички држављани признавали да им је неприхватљива спољна политика Вашингтона“.

       Ел-Барадеи је годинама био на челу светске организације за атомску енергију, а на крају чланка је Сједињеним Државама препоручио да се непристрасније држе према другим земљама.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари