Макронова полиција воденим топовима на оне који се противе забрани снимања полиције

У ПРИПРЕМИ ЗАКОН ПО КОЈЕМ ЋЕ ТО БИТИ КРИВИЧНО ДЕЛО ЗА ГОДИНУ ДАНА ЗАТВОРА И 45.000 ЕВРА КАЗНЕ

* Протест је одржан на тргу Трокадеро близу Ајфелове куле, а међу окупљенима је било много новинара и студената који су узвикивали: "Слобода, слобода" и "Свако жели да снима полицију". Демонстрантима су се придружили и неки чланови покрета Жути прслуци

* Француска влада објавила да је циљ новог закона заштита полицајаца од позива на насиље путем интернета, док противници страхују да би нова одредба угрозила новинаре и све који снимају полицајце на дужности, нарочито на насилним демонстрацијама

_________________________________________________________

       ХИЉАДЕ Француза протестовале су у Паризу и другим градовима због предлога Закона о глобалној безбедности који ће угрозити „права грађана и слободу и права медија“.

       Предлог закона је стигао у парламент Француске, а као кривично дело одређује објављивање фотографија или снимака полицајаца. Када се то чини са намером да им се нанесе штета.

       Они који са таквом намером објаве снимак или фотографију полацајца моћи ће да буду проглашени – ако нацрт постане закон - за починиоце кривичног дела и да буду осуђени на годину дана затвора и на казну од 45.000 евра.

       На данашње протесте позвали су активисти за грађанске слободе и новинарска удружења. Међу њима су Репортери без граница, француски огранак групе Амнести интернешенел и Лига за људска права.

       Протест је одржан на тргу Трокадеро близу Ајфелове куле, а међу окупљенима има много новинара и студената који су узвикивали: "Слобода, слобода" и "Свако жели да снима полицију".

       Демонстрантима су се придружили и неки чланови покрета Жути прслуци.

       Француска влада је објавила да је циљ новог закона заштита полицајаца од позива на насиље путем интернета, док противници страхују да би нова одредба угрозила новинаре и све који снимају полицајце на дужности, нарочито на насилним демонстрацијама.

       Високи комесаријат УН за људска права и француски омбудсман изразили су забринутост да би нова законска одредба могла да угрози основна права.

       Реагујући на критике, премијер Француске Жан Кастекс рекао је да ће амандманом бити прецизирано да нова мера "неће угрозити слободу информисања" и да ће она бити усмерена једино на слике или снимке објављене са "јасном намером" да се науди полицајцу.

       Представник једног француског удружења новинара Емануел Пупар рекао је да тај амандман "ништа не мења" и да нови закон "има само један циљ, да појача осећај некажњивости полицајаца и да бруталност полиције учини невидљивом".

       Демонстранти наводе да је снимање полицајаца у акцији од кључне важности за могућност осуде и ограничења деловања насилних припадника безбедносних снага.

       Они брину и како ће судови утврђивати да ли су снимци објављени с намером да се науди некоме.

       Предлог закона промовишу посланици владајуће странке Република у покрету председника Француске Емануела Макрона. Та странка има већину у парламенту који би о новом закону требало да гласа у уторак.

       Полиција је за растеривање демонстраната користила водене топове.

       Објавила је да је то учињено зато што су демонстранти почели да пале ватру насред пута и да бацају петарде и флаше на полицајце на Трокадеру.

       Слични протести су одржани и у Лилу и Монпељеу.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари