Лидер бугарских Русофила Малинов улази у политику на челу партије Препород отаџбине

БИО ЈЕ УХАПШЕН КАО «РУСКИ ШПИЈУН», СУДИЈИ КОЈИ МУ ЈЕ ОДОБРИО ОДЛАЗАК У МОСКВУ ЗАБРАЊЕН УЛАЗАК У САД

* Николај МАЛИНОВ: «Покрет Русофили није прихватио моју оставку. Зато ће Препород отаџбине на изборе идемо са истим идејама које смо бранили у оквиру покрета: зближавањем са братском Русијом, заштитом традиционалних вредности…»

* Према најновијој америчкој анкети, међу становницима Бугарске, око 73 одсто себе сматра русофилима, присталицама зближавања са Русијом, ау ствари их је најмање 75-80 одсто – наглашава Малинов

* «Ми смо против било којих страних трупа на територији Бугарске, укључујући војне базе НАТО. Ту се ја залажем за деголовску варијанту: за политички дијалог са западним унијама и блоковима, укључујући и евроатлантски, али за излазак из војне структуре НАТО-а. Евроконтинентализам је пут, којим треба да се развија Европа у сарадњи са Русијом»

_____________________________________________________________

       ГЛАВНИ бугарски политичар-русофил Николај Малинов је под истрагом у својој земљи више од годину дана због оптужби за „шпијунажу у корист Русије“ (укључујући и за сарадњу са Удружењем „Двоглави орао“, које је 22. новембра трансформисано у Покрет „Царград“).

       Његова последња посета Русији, била је на Дан народног јединства 4. новембра 2019, када је председник Путин одликовао Малинова Орденом пријатељства, и завршила се скандалом.

       Судију који је главном бугарском русофилу дао дозволу за краткотрајно путовање у Русију казнили су „наши западни партнери“: њему и његовој породици је забрањен улазак у САД.

       Лидер странке Препород отаџбине и покрета Русофили поново је званично позван у Москву. Уочи бугарских парламентарних избора који ће се одржати у пролеће 2021. године и на којима странка Николаја Малинова има шансе, ово путовање је од великог значаја за поправљање руско-бугарских односа, који су знатно погоршани последњих година.

       Али, да ли ће овај политичар моћи да напусти Бугарску? Да ли ће бугарско правосуђе деловати независно или ће показати да је у потпуности зависно од иностраног Стејт департмента? Велико је питање.

       Ипак, сам Малинов се припрема и за посету Русији и за предстојеће парламентарне изборе. О томе са чиме он улази у политику (а није тајна да се вођа покрета Русофили много година бавио искључиво хуманитарним, пре свега историјским и културним везама са Русијом), Малинов је испричао у интервјуу „Првом руском“, чији је пријатељ и саборац од самог почетка рада нашег ТВ канала.

       Царград: Навикли смо да разговарамо са Вама као са друштвеним делатником, лидером покрета Русофили, а сада Вам се први пут обраћамо као лидеру политичке странке. Постоји ли суштинска разлика?

       Малинов: Пре два месеца, 19. септембра, одржали смо конгрес националног покрета Русофили, који није прихватио моју оставку. Иако сам ја, спремајући се за бављење политиком, инсистирао на нестраначком карактеру покрета. Резултат је, пошто сам дошао на чело политичке странке Препород отаџбине, да на изборе идемо са истим идејама које смо бранили у оквиру покрета: идејама зближавања са братском Русијом, заштитом традиционалних вредности итд.

       - Двадесет година смо деловали са тих позиција, остајући по страни од практичне политике. А сада планирамо да изађемо на изборе да бисмо бранили наша русофилска уверења, а чак и према најновијој америчкој анкети, међу становницима Бугарске, око 73% себе сматра русофилима, присталицама зближавања са Русијом (у ствари, њих је најмање 75-80%).

       - То јест, у суштини, данас се мењају само методе нашег деловања, оне постају политичке. Стога је мој позив у Москву дошао од чланова Савета Федерације и Државне Думе Русије и повезан је са изгледима за сарадњу наше странке Препород отаџбине са странком руске парламентарне већине.

       Ц.: ТВ Царград извештавао је о вашој прошлој посети Русији, када Вас је шеф наше државе одликовао Орденом пријатељства. Тада је, а то је било после Вашег хапшења у Бугарској и апсурдне оптужбе за шпијунажу у корист братске земље, ово путовање могло бити спречено. Колико је реално да ће Вас сада пустити да изађете из Бугарске?

       Н.М.: Заиста, прошли пут је судија дао дозволу да будем пуштен на само пет дана. Али, чак и после мог повратка избио је прави скандал и судија који је донео такву праведну одлуку је страдао. Њега и његову породицу је буквално казнио амерички Стејт департман, забранивши им улазак у САД под потпуно неоснованим оптужбама за корупцију (кажу, да сам, као, платио судији да ме пусти у Москву). Ово је уопште први такав случај у историји. О томе је са бугарским премијером разговарао и Доналд Трамп.

       - Сада је врло тешко рећи да ли ћу овога пута бити пуштен. Међутим, упркос притиску без преседана, који траје више од годину дана, упркос чињеници да су хапсили мене, чланове моје породице и моје сараднике, упркос сталном малтретирању, ми нисмо променили своје ставове. Радите са мном шта хоћете, али ја своје ставове нећу мењати и увек ћу, поштујући закон, радити оно што радим већ много година.

       - Једино што сам то раније радио у облику фестивала, концерата и других културних приредби, не мешајући се у политику. Па сам и због тога настрадао. Е па, ако је већ тако, онда сам спреман да уђем у политику. Па ћемо да видимо ко ће кога.

       Ц .: Чињеница да сте сада под истрагом Вам неће засметати?

       Н.М .: Генерално, нико није укинуо претпоставку невиности. Само суд може да ме прогласи „шпијуном“. Иако је апсурдност тога очигледна. Последњи сличан случај био је још под комунистичком влашћу 1978. године. Па чак и тада, суд је оптуженог ослободио.

       Ц.: А какви су уопште данас званични руско-бугарски односи? Јер, колико нам је познато, ни премијер Бојко Борисов, ни његов супарник председник Румен Радев, ни све парламентарне групе у Народном собрању, упркос постојећим разликама између њих, нису русофили…

       Н.М.: Да, тако је. Њих уопште не занима развој односа између наших земаља. Иако у чисто економском смислу постоје одређени помаци, а посебно добро напредује за нас профитабилни пројекат «Балкански ток», у који је Бугарска већ уложила велика средства. Али, чак и ту нам Стејт департман прети санкцијама. А како ће се по том питању понашати и нова америчка администрација, велико је питање.

       Ц.: Испричајте нам у најкраћем, у чему је садржај Ваше политичке позиције? Са чиме уопште странка Препород отаџбине планира да изађе на парламентарне изборе?

       Н.М.: Увек смо иступали и настављамо да се иступамо за обнову и развој братских односа са Русијом, а против «Иницијативе три мора» („Балтичко-Јадранско-Црноморске иницијативе“ – антируског геополитичког удруживања земаља чланица НАТО-а од Балтика до Црног мора. – ур.). Против смо присуства америчке војске у Бугарској (а амерички министар одбране је већ дао нечувену, по мом мишљењу, изјаву – да ће амерички војници бити премештени из Немачке у Бугарску и, како је рекао, „у земље ближе Русији“).

       - Уопште, ми смо против било којих страних трупа на територији Бугарске, укључујући војне базе НАТО. Ту се ја залажем за деголовску варијанту: за политички дијалог са западним унијама и блоковима, укључујући и евроатлантски, али за излазак из војне структуре НАТО-а. Евроконтинентализам је пут, којим треба да се развија Европа у сарадњи са Русијом.

       Што се тиче насушних питања данашњице, изашли смо са званичном изјавом, којом смо скренули пажњу премијера и председника Бугарске на руску антикоронавирусну вакцину Sputnik V, која је, према закључцима многих експерата, ефикаснија и јефтинија од тих 13 милиона доза западних вакцина, које смо због нечег ми одлучили да купимо за седмомилионску Бугарску.

       - Једном речју, данас нико од политичких снага у Бугарској, осим нас, странке Препород отаџбине, не говори о потреби помирења Истока и Запада, о узајамно корисној сарадњи Русије и Европе, укључујући наравно, и Русије и Бугарске. И наравно, ми смо против настављања сулудих санкција против Русије, те истинске патологије у међународној политици.                                              

       Превео: В.К.

        https://rostov.tsargrad.tv/articles/vyvod-vojsk-nato-i-otmena-antirossijskih-sankcij-s-chem-idut-v-politiku-rusofily-bolgarii_301061

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари