Конаковић: Изетбеговићева махалска стрнка мој боравак у Бањалуци проглашава посетом иностранству

БИЋЕ ФОРМИРАН ЕКСПЕРТСКИ ТИМ КОЈИ ЋЕ СЕ БАВИТИ ПИТАЊЕМ ХИДРОЦЕНТРАЛЕ „БУК БИЈЕЛА“

* Нагласио да је са Милорадом Додиком разговарао као лидер странке Народ и правда: Ишао сам у Бањалуку да се почне радити у интересу људи, да престану блокаде и да напокон власт добије смисао, а да политичари не добијају плате на конфликту него на ономе што су обећали људима

________________________________________________________

         МИНИСТАР спољних послова у Савету министара Елмедин Конаковић оценио је да је тужно то што СДА сматра да је његов одлазак у Бањалуку његова прва званична посета као министра као и чињеница да они Републику Српску сматрају иностранством.

         Он је навео да СДА "сарајевоцентричном" махалском политиком показује немар према осталим деловима БиХ, те да се такав однос не показује само према Републици Српској већ и деловима Федерације БиХ /ФБиХ/ у удаљеним крајевима.

         - Њихови медији и њихови ставови да мој одлазак у моју Бањалуку значи моју прву званичну посету као министра спољних послова потврђују то што ја говорим неколико година, а то је да је Република Српска ентитет прецизиран и позициониран Дејтонским споразумом - истакао је Конаковић.

         Он је новинарима у Сарајеву након седнице Савета министара рекао да је у Бањалуку ишао као председник Народа и правде, те да се тамо састао са колегом из СНСД, Милорадом Додиком са којим је разговарао о нормализовању односа у БиХ.

         Он каже да је ишао и зато да се почне радити у интересу људи, да престану блокаде и да напокон власт добије смисао, а да политичари не добијају плате на конфликту него на ономе што су обећали људима.

         Коментаришући наводе СДА да ентитети не могу бити укључени у питања спољне политике, Конаковић је нагласио да је шеф спољне политике Председништво БиХ, као и да свакодневно комуницира са члановима тог тела са којима усаглашава ставове, те да не види разлог зашто о томе не би могао разговарати са председником Републике Српске Милорадом Додиком.

         Говорећи о јучерашњем састанку са Додиком, Конаковић је додао да је договорено да се формира експертски правни тим који ће се бавити питањем Хидроелектране "Бук Бијела", као и да ће један крак ауто-пута према Београду ићи преко Горажда према Санџаку.

         Конаковић је истакао и да о питању руско-украјинских односа у БиХ постоје различити ставови, као и да је дао упутство амбасадама, дипломатско-конзуларним представништвима и мисијама БиХ при међународним организацијама да у својим ставовима прате ЕУ, те да тако и гласају.

         Он је додао да је јуче разговарао са министром спољних послова Србије Ивицом Дачићем, као и да је већ три пута разговарао са колегом из Хрватске Горданом Грлићем-Радманом те за почетак наредне седмице најавио посету Бриселу где ће разговарати са званичницима ЕУ.

          Конаковић је нагласио да из техничких разлога његова прва посјета као министра спољних послова у Савету министара неће бити у земље региона.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари