Изборна комисија БиХ амандманима отвара врата ванредним изборима

КОМИСИЈА ПРЕДЛОЖИЛА АМАНДМАНЕ НА ИЗБОРНИ ЗАКОН – НА БЕЗМАЛО СВАКИ ЧЛАН

Жељко Бакалар

* Председник ЦИК Жељко БАКАЛАР: „У нацрту иницијативе појављују се неки појмови или институти који до сада нису биле обухваћени текстом Изборног закона, као што су преурањена кампања, злоупотреба јавних средстава и ресурса, говор мржње, рано гласање, ванредни избори, ванредне околности и изборне технологије

* Амандманима се изабраном члану органа власти, односно носиоцу јавне функције, изричито забрањује коришћење јавних ресурса у сврху било којег облика изборне кампање, своје личне промоције, односно промоције политичког субјекта

___________________________________________________________

       ЦЕНТРАЛНА изборна комисија (ЦИК) БиХ усвојила је данас Нацрт иницијативе о изменама и допунама Изборног закона којима су, између осталог, предвиђени ванредни избори и увођење нових изборних технологија.

       Председник ЦИК-а Жељко Бакалар рекао је да ЦИК "познаје најбоље мањкавости постојећег законског оквира у смислу организације избора, спровођења и имплементације изборник резултата", те да је интервенисао у скоро сваком од 20 поглавља Изборног закона, сачинивши амандмане.

       „У нацрту иницијативе појављују се неки појмови или институти који до сада нису били обухваћени текстом Изборног закона, као што су преурањена кампања, злоупотреба јавних средстава и ресурса, говор мржње, рано гласање, ванредни избори, ванредне околности и изборне технологије", рекао је Бакалар новинарима.

       Он је навео да би се институт ванредних избора по први пут увео у Изборни закон у случајевима кад и уколико Устав то дозвољава и омогућава.

       Бакалар каже да су у нацрту иницијативе неки појмови јасније прецизирани попут мандата, компензацијског мандата, извршне функције и друго, те да су понуђена решења у смислу немогућности обављања истовремено изабране и извршне функције.

       Он је навео да су понуђена и решења финансирања избора у случају неусвајања буџета, да су дата два различита модела начина формирања бирачких одбора, те уведене норме којима би се забранила трговина местима у бирачким одборима.

       "Такође, прописана је могућност изрицања најстрожих санкција политичким субјектима који опструишу изборни процес на било који начин", рекао је Бакалар и појаснио да су предложили и решење којим би се број преференција на кандидатској листи политичког субјекта, а за које се могу определити бирачи, ограничио на максимално три.

       Бакалар је навео да би се са таквим решењем смањила величина гласачког листића, што би у случају увођења скенирања листића олакшало технички скенирање, а повећала би се и брзина утврђивања резултата и смањили трошкови штампања листића.

       "У понуђеним амандманима изабраном члану органа власти, односно носиоцу јавне функције изричито би било забрањено кориштење јавних ресурса у сврху било којег облика изборне кампање, своје личне промоције, односно промоције политичког субјекта", рекао је Бакалар.

       Он каже да је "решено и питање о обавезном преиспитивању броја мандата из сваке изборне јединице сваке четири године од парламента БиХ и ентитетских парламената", а алтернативним решењем даје се овлаштење ЦИК-у да то питање регулише посебном одлуком у случају да парламенти не испуне ту своју законску обавезу.

       "Исто тако, регулисано је финансирање изборне кампање у складу препорукама ГРЕЦО и смањени су лимити на висину дозвољених трошкова изборне кампање за опште изборе", рекао је Бакалар и додао да су предложени и повећани износи новчаних санкција у казненим одредбама.

       Он је рекао да ЦИК није разматрао питање трговине мандатима истакавши да је то питање које третирају правосудни органи.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари