Италијански премијер Марио Драги назвао Ердогана диктатором

ЧАВУШОГЛУ ТУ РЕЧ НАЗВАО „НАКАЗНОМ“ И ОБЈАВИО ДА МУ ЈЕ АНКАРА – ВРАЋА НАЗАД

* ДРАГИ: „Са диктаторима, са којима треба да сарађујете, морате бити отворени да бисте продемонстрирали своју позицију, али и спремни на сарадњу у интересу своје земље. Морамо у томе пронаћи прави баланс“

* Детонатор скандала је био распоред седења за време Ердогановог сусрета да председником Европског савета, Шарлом Мишелом, и шефицом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен. Домаћин и Мишел су сели у делу сале протоколом предвиђеним за снимање и фотографисање, а фон дер Лајен је додељен диван са стране. Тако се она нашла наспрам Чавушоглуа који према дипломатском протоколу има нижи ранг

_______________________________________________

       ДОШЛО је до дипломатског скандала на релацији Рим-Анкара.

       Италијански премијер, Марио Драги, назвао је на конференцији за медије турског председника Реџепа Тајипа Ердогана  „диктатором“.

       Како преноси европско издање портала Politico, Драги је Ердогана тако назвао у овом контексту:

       „Са диктаторима, са којима треба да сарађујете, морате бити отворени да бисте продемонстрирали своју позицију, али и спремни на сарадњу у интересу своје земље. Морамо у томе пронаћи прави баланс“.

       Драги је овако одреаговао на ситуацију у којој се нашла шеф Европске комисије Урсула фон дер Лајен која је током састанка са Ердоганом у Анкари остала без столице.

       Понашање турског председника према  фон дер лајен оценио је као „непримерено“.

Марио Драги

       Због „диктатора“ је италијански амбасадор у Анкари, Масимо Гајани позван у турско Министарство спољних послова.

       Претходно је шеф турске дипломатије, Мевлут Чавушоглу, изјавио:

       „Оштро осуђујемо неприхватљиву популистичку реторику именованог италијанског премијера Драгија и његову наказну и безобзирну изјаву о нашем изабраном председнику и враћамо му их назад“.     

       Чавушоглу је – поводом посете Анакари фон дер Лајен и председника Европског савета Шарла Мишела – изјавио да је „распоред столица за саговорнике направљен у складу са предлозима ЕУ“.

       Ердоган и Мишел су сели у делу сале протоколом предвиђеним за снимање и фотографисање, а фон дер Лајен је додељен диван са стране.

       Тако се она нашла наспрам Чавушоглуа који према дипломатском протоколу има нижи ранг.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари