Иран није добио С-300, Русија вратила - аванс

НАКОН ШТО ЈЕ МЕДВЕДЕВ – ЗБОГ САНКЦИЈА УН ПРОТИВ ТЕХЕРАНА – ЗАБРАНИО РЕАЛИЗАЦИЈУ ВЕЋ ПОТПИСАНОГ УГОВОРА

  • Генерални директор московске државне фирме за извоз оружја «Рособоронекспорт», Анатолиј Исајкин, саопштио је да се радило о 167 милиона долара аванса

        РУСИЈА је у потпуности вратила Ирану аванс које је Техеран био уплатио за ракетне комплексе средњег радијуса дејства  С-300. Генерални директор московске државне фирме за извоз оружја «Рособоронекспорт», Анатолиј Исајкин, саопштио је да се радило о 167 милиона долара аванса.

        Министар одбране Ирана, Ахмад Вахиди, потврдио је да је Техеран већ добио свој новац назад. При том је подсетио: да је аванс био уплаћен у складу са регуларним уговором који је био потписан крајем 2007. године, али да га је Русија једнострано раскинула крајем прошле године кад је председник РФ, Дмитриј Медведев, напросто забранио да се комплекси С-300 – који и даље немају у својој категорији правог конкурента у свету – испоруче Ирану.

        Медведев се на овакав потез одлучио – да подсетимо – уз образложење: да се С-300 могу продати Ирану само уз кршење санкција Уједињених нација које је Савет безбедности УН увео против те земље.

        Да је Техеран добио – практично делимично већ плаћене С-300 – могући напад на Иран Американаца, Израела и њихових савезника – био би, нема сумње, унапред искључен, Или крајње неизвестан по крајњем исходу. Јер, С-300 је ненадмашан у одбрани стратешких објеката, војних база и центара везе од свих врста ракета, укључујући и балистичке, као и од «других средстава ваздушно-космичког напада».

 


Слични садржаји

Коментари