Иран масовно производи домаће ПВО-пројектиле

Техеран се ужурбано спрема да одговори на војне претње САД и Израела

Ахмад Вахиди

  • Министарство одбране Ирана планира да пројектује и произведе ПВО системе дугог домета како бисмо успешно бранили ваздушни простор земље, обзнанио бригадни генерал  Ахмад Вахиди
  • Команданат ПВО базе „Хатам ол-Анбија“, Фарзад Исмаили, изјавио да ће Иран у блиској будућности `избацити` у свемир космичке радаре који ће моћи да лоцирају мете на хиљаде километара далеко од иранских граница

       ИРАНСКИ министар одбране, бригадни генерал Ахмад Вахиди, изјавио је да је Исламска Републике Иран успела да масовно произведе пројектиле „Шаламче“ („света одбрана“ на фарсију) домаће производње.

       „Шаламче“ пројектили средњег домета типа земља-ваздух су постављени у ПВО базу Хатам ал-Анбија у недељу 28. августа након успешног тест-испаљивања, јавила је иранска радиодифузна корпорација, преносећи Вахидијеве речи.

       Ирански министар је додао да су главне одлике ових напредних пројектила: велика брзина, ефикасно погађање циљева и успешно електронско ратовање.

       Вахиди је напоменуо да се пројектили масовно производе у земљи захваљујући великим способностима стручњака из иранске одбрамбене индустрије.

       Министарство одбране Ирана планира да пројектује и произведе ПВО системе дугог домета како би успешно бранило ваздушни простор земље, назначио је Вахиди.

 

Амерички „летећи шпијуни“ морали да промене понашање

       А пар дана раније, команданат ПВО базе „Хатам ол-Анбија“, Фарзад Исмаили, је изјавио да ће Иран у блиској будућности избацити у свемир космичке радаре који ће моћи лоцирати мете на хиљаде километара далеко од иранских граница. Бригадни генерал Исмаили је такође назначио да је услед побољшаних перформанси иранског ПВО система, приступ америчких летилица Ирану морао да се промени, пренела је иранска телевизија 28. августа.

       „Системи за електронско прислушкивање су у стању да лоцирају и идентификују мете у ваздуху. Ово су други по квалитету сензори у ПВО бази и ми смо успели да нам припадне част која је готово уникатна на Блиском истоку,“ изјавио је Исмаили. „Поменути системи се тренутно постављају у различитим деловима земље и ми смо имали част да су амерички обавештајни и шпијунски авиони који су активни ван граница морали да промене своје понашање,“ похвалио се Есмаили.

       Поучени искуством Авганистана, Ирака и Либије, ирански ПВО планира озбиљну децентрализацију противваздушног система земље.

       „План је да развијемо безбедне, стабилне, независне и вишеслојно информисане базе уз коришћење оптичког фибера за независну тактичку интеракцију. То ће појачати одбрамбену флексибилност и створити тактичку независност,“ изјавио је ирански министар. „У овом случају неће бити потребе да се централна база концентрише на оперативу и свака против-ваздушна база ће моћи да уђе у борбена дејства независно...

 

Иран саградио електрану у Таџикистану

       ИРАНСКИ председник Махмуд Ахмадинеџад је стигао у престоницу Таџикистана, Душанбе, на челу делегације привредника и на позив председника Таџикистана Емомалија Рахмона.

       Током ове дводневне званичне посете, Ахмадинеџад ће се сусрести и са премијером Таџикистана, Окилом Окиловим. У иранској делегацији се налазе и министар спољних послова Али-Акбар Салехи и министар енергетике Маџид Намжу. Предвиђено је потписивање неколико уговора, преноси иранска телевизија Прес ТВ.

       Ахмадинеџад такође треба да учествује на церемонији отварања прве турбине електране Сангтуде II (Санг-Туда 2) коју су изградили и покренули ирански грађевинари.

       А на заједничкој конференцији за штампу са Рахмоном, ирански председник је изјавио да нико не сме да дозволи заклетим непријатељима да добију прилику да контролишу земље у региону.

       „Ми смо пријатељи са свима, али морамо бранити своју независност и интересе,“ изјавио је Ахманидеџад. Он је додао да он и његов таџички колега деле исте ставове поводом одбране независности и интереса својих земаља.

       Током посете, министри енергетике Ирана и Таџикистана су потписали меморандум о реновирању и завршетку тунела „Независност“ у Таџикистану.


Слични садржаји

Коментари