Хрватска ван главне трасе Јужног тока

ГАСОВОД ЋЕ КРОЗ МАЂАРСКУ ПРОЛАЗИТИ У ДУЖИНИ ОД  229 КИЛОМЕТАРА

  • Представници Гаспрома - Александар Медведев и Леонид Чугунов - и МВМ усвојили су коначну позитивну инвестициону одлуку о изградњи мађарског дела гасовода Јужни ток

        ДОГОДИЋЕ се оно чега су се многи у Загребу прибојавали.

       Александар Медведев, потпредседник Управног одбора руске компаније Гаспром, саопштио је да ће гасовод Јужни ток пролазити кроз Мађарску, чиме су потврђене сумње да ће овај пројекат заобићи Хрватску.

       Медведев и шеф Одељења за управљање пројектима Гаспромњефт, Леонид Чугунов, током посете Мађарској састали су се са главним извршним директором компаније МВМ Чабом Бајијом.

       Представници Гаспрома и МВМ усвојили су коначну позитивну инвестициону одлуку о изградњи мађарског дела гасовода Јужни ток.

       Инвестициона одлука о изградњи Јужног тока, који ће кроз Мађарску пролазити у дужини од  229 километара, донесена је у оквиру новог споразума акционара заједничке пројектне компаније „South Stream Hungary Zrt“.

       Мађарска је саопштила да је том пројекту дала статус од националног значаја.

       „Реализација пројекта изградње гасовода Јужни ток, заједно са нашим мађарским партнерима, представља важан елемент нове архитектуре европске енергетске безбедности”, рекао је Медведев и додао да такав систем може да обезбеди неометану испоруку гаса и Мађарској донесе дугорочну корист и стабилност.

       Овим споразумом гасовод ће из Србије, која је уговор са  Гаспромом потписала почетком седмице, код Суботице прећи у Мађарску.

       Траса Јужног тока  од Црног мора преко Бугарске, Србије и Мађарске, одакле би један крак ишао према Аустрији, а други према северној Италији, донедавно је била сигурна, али је дошла у питање, јер је мађарска влада одбијала да потпише измењени међудржавни уговор са Гаспромом због ЕУ.

       Тада је представљено и да ће у Хрватској бити грађен интерконектор капацитета 2,7 милијарди кубних метара (м3) гаса.

       Међутим, потписивањем споразума са Мађарском Хрватска је изгубила прилику да обезбеди главну руту гасовода и потенцијално милионске приходе од транзита гаса.


Слични садржаји

Коментари