За геноцид и ратни злочин на подручју Вуковара

СРБИЈА ОПТУЖИЛА ВЕКИЋА, ШЕКСА, МЕРЧЕПА, ГЛАВАША И ЈОШ ЧЕТРДЕСЕТОРИЦУ ХРВАТА

Oптужени Шекс, Векић, Главаш и Мерчеп

  • Првооптужени је функционер ХДЗ Владимир Шекс, другооптужени је ратни министар унутрашњих послова Хрватске Иван Векић, трећеоптужени - командант одбране Осијека Бранимир Главаш, а четвртооптужени - ратни помоћник министра унутрашњих послова Хрватске Томислав Мерчеп

  • Оптужница је подигнута још и против 40 хрватских ратних ветерана са вуковарског подручја

  • ВЕКИЋ: Хрватска мора да учини много више и да Србији у очи каже: "Ово можете бацити!", а "не да Бориса Тадића и његову свиту гости и части по Брионима, па чак и у Вуковару! Они постижу своје циљеве у оптуживању, чак и пресуђивању Хрватске за ратне злочине” 

     ОСИЈЕК, (ФоНет) – Веће за ратне злочине Вишег суда Србије подигло је оптужницу против Владимира Шекса, Ивана Векића, Бранимира Главаша и Томислава Мерчепа због геноцида и ратног злочина над 19 припадника српске националности са подручја Вуковара, преноси Јутарњи лист.

     Ратни министар унутрашњих послова Хрватске Иван Векић, који је другооптужени, преузео је оптужницу у Жупанијском суду у Осијеку и о томе обавестио јавност.

     Првооптужени је функционер Хрватске демократске заједнице Владимир Шекс, трећеоптужени је командант одбране Осијека Бранимир Главаш, а четвртооптужени ратни помоћник министра унутрашњих послова Хрватске Томислав Мерчеп.

     Оптужница је подигнута и против још 40 хрватских ратних ветерана са вуковарског подручја, али није познато да ли су они подигли своје оптужнице.

     Векића је у уторак послеподне у породичној кући посетио и министар правде Дражен Бошњаковић, који му је понудио правну помоћ.

     "Министар ми је обећао помоћ у оквиру закона и ја сам на томе захвалан, али мене та оптужница лично не забрињава, колико ме брине чињеница да Србија у миру наставља оно што није успела у рату", рекао је Векић.

     Векић је истакао да Хрватска мора да учини много више и да Србији у очи каже: "Ово можете бацити!", а "не да председника Србије Бориса Тадића и његову свиту гости и части по Брионима, па чак и у Вуковару".

     "Они своје циљеве у оптуживању, чак и пресуђивању Хрватске за ратне злочине постижу. Ова оптужница је практично преписана из оптужнице Војног тужилаштва из 1992. године, само што је избачена оружана побуна, јер је за њу наступила застарелост", рекао је Векић.

 

Векић ћирилицом потписао да је примио оптужницу

ХРВАТИ И ЊИХОВИ МЕДИЈИ О ОПТУЖНИЦАМА

  • Ја се оптужнице не бојим, а поручујем и да се нећемо дати хапсити, чак ни хрватској полицији - истакнуо је Иван Векић


     - Ово је врло актуално, то је живи процес и нитко од нас, ако је иоле паметан, не би требао напуштати Хрватску док се процес не заврши, јер је ова оптужница, сигуран сам, достављена и другим државама, односно њиховим дипломатским представништвима. Ово је оптужница против Хрватске и због овога ћемо изгубити и на дипломатском пољу - рекао је Иван Векић, додавши да је оптужница написана на ћирилици, па се и он када ју је запримао потписао на ћирилици, а обавијештен је и да је добио одвјетника по службеној дужности.

     - Терете нас да смо као челници ХДЗ-а потицали људе на геноцид и ратни злочин према Србима с циљем да их све истјерамо из Хрватске. Конкретно се наводе и имена 13 убијених српских цивила те 6 неидентифицираних особа - додао је Векић, казавши и како та оптужница има везе с његовим саслушањем у осјечком Жупанијском државном одвјетништву прије неколико мјесеци.

- То је само доказ да наше правосуђе све зна о тим оптужницама, а до сада нису ништа подузели против тога. Ја се оптужнице не бојим, а поручујем и да се нећемо дати хапсити, чак ни хрватској полицији - истакнуо је Векић, казавши на крају да не зна јесу ли остали с пописа подигли оптужницу с обзиром да су на њој старе адресе, па се тако примјерице за Шекса и Главаша наводи да живе на истој адреси - Славонска 10 у Осијеку, што је адреса Главашеве родитељске куће.


ФЕЈСБУК КОМЕНТАРИ ( са Фејсбук стране Јутарњег листа)

Кристијан Франковић • 

Ово је као да жену коју је силовало 5-6 пијаних мушкараца оптужиш да је она њих изазвала кратком сукњом. Срамота.

Нино Прпић • 

Колико се ја сјећам, рушио се уставни поредак СФРЈ па си употријебио криву успоредбу. Дакле та силована жена је уставни поредак СФРЈ а ових четрдесест су силоватељи и збод тога ће имати бесплатне сате свирања клавира!

Влатко Шпрем • 

Какве ли ироније да срби некога оптужују за геноцид...

Дејан Стојановић • 

Какве ли ироније да већ одавно нисте одговарали као геноцидна држава али као сто знате ратни злочини не застаревају тако да још има шансе да правда буде спроведена 

Самоникла Маас • 

Дејан Стојановић - супер резон с обзиром да се рат водио на територију РХ и да смо били нападнути и да су тијела с Овчаре доказано хрватскских војника и грађана...ти ћеш се сигурно учланити у МЕНСУ...

Маyа Бубас

Сви требају одговарати! И Хрвати и Срби. Рат није једнострана прича у стилу... они су добри, други су лоши као у каквој бајци за дјецу. Лоших ствари је било и с једне и с друге стране, стога СВИ нека одговарају. 

Уосталом, невин си док се не докаже да си крив, зар не? 

Прљави Санчез

Маја бубаш глупости :)

Маyа Бубас

Сви имамо право на мишљење...па тако ти на своје и ја на своје

Роберт Бадурина • 

Све ок, само си занемарила "малу" чињеницу, а то је да су срби извршили агресију. Дали су савезници одговарали за нагасаки, хирошиму и дресден? нису. из једноставног разлога што се .45 неби ни догодила да није било .39 године. За појединачне злочине морају сви одговарат, али ти изједначаваш нападаче са људима који су бранили свој град. Код агресорске војске су сви злочинци, код обрамбене појединци, јер бранит свој дом је легитимно и потребно.

Маријо Копривњак 

Они нас оптужују за геноцид, а наш предсједник се мири са њима.
Нема мира са њима докле год не признају да су извршили агресију, да су на тлу Србије хрвати затварани у концетрацијске логоре, да плате ратну штету.

И онда још наши изјављују када ХР уђе у ЕУ неће условљавати сусједе, е па треба их условљавати јер они за друго незнају.

Нема попуштања зашто бисмо ми били бољи од словенаца они су своје чланство у ЕУ добро искористили.

Зоран Бошњак

нема мира с њима ? Дакле желиш ратовати ? Није ти доста тисућа убијених војника и цивила и уништених живота с обадвије стране ?

Маријо Копривњак • 

Не желим ја ратовати мени је било доста ратовања за овај живот, а то значење да са њима нема мира не значи ратовање веч опћенито. Ти би се вјеројатно братимио са њима.

Колико је њихових војника погинуло ме заболи баш они су окупирали и уништавали моју државу, али ти вјеројатно жалиш и за њиховима.

Влатко Шебаљ • 

Хахаа. Какве игрице игра Јосиповићев френд Тадић, а ми смо стока-која незна и неће заштити своје људе и интересе ради 2виших интереса"

Душко Петровић • 

Е, па ја мислим, да посто г.јосиповић тврди да нису прави у Хагу, сада долази ред на праве да се сместе у Хаг.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари