Највећи кривци међу Хрватима избегли Хаг!

БУРНЕ РЕАКЦИЈЕ НА ЈОСИПОВИЋЕВУ ИЗЈАВУ

ДА У ХАГУ НИСУ ЗАВРШИЛИ ПРАВИ КРИВЦИ

Др Иво Јосиповић

  • Jосиповић је приликом сусрета са хрватским исељеницима у Њујорку рекао да су у Хагу завршили погрешни људи и да Хашки суд није онакав какав би требало да буде

  • Уколико је изјава председника Јосиповића добро пренета, он тиме себи ствара обавезу пред домаћим и међународним судовима и отвара питање стварно одговорних за почињене ратне злочине, оценио је Милорад Пуповац

  • Жарко Пуховски: Иако би се с Јосиповићем сложила већина грађана, треба бити опрезан јер се отвара питање зашто онда хрватско правосуђе није реаговало

     ЗАГРЕБ, (ФоНет) - Председник Српског националног већа Милорад Пуповац сматра да је изјава хрватског председника Иве Јосиповића о томе да у Хагу не седе прави кривци "много озбиљнија" од поступка премијерке Јадранке Косор, која је недавно у Книну поздравила хрватске генерале који су осуђени пред Хашким трибуналом.

     Изјава Јосиповића, изречена на сусрету с хрватским исељеницима у Њујорку да су у Хагу завршили погрешни људи, изазвала је низ реакција у Хрватској.

     "Ово је много озбиљније, јер оповргава радње Хашког суда и неправоснажну пресуду и надам се да није изречена у контексту предизборне атмосфере, јер председник није у изборима", рекао је Пуповац за Вечерњи лист.

     Пуповац је зачуђен да Јосиповић својом изјавом сугерише ко је одговаран за злочине или да зна ко је одговоран.

     "Уколико је изјава председника Јосиповића добро пренета, он тиме себи ствара обавезу пред домаћим и међународним судовима и отвара питање стварно одговорних за почињене ратне злочине", рекао је Пуповац.

     Јосиповић је и председник и правник, па његову изјаву треба посебно озбиљно схватити, сматра потпредседник Владе Слободан Узелац, преноси ХРТ.

     Проф. др. Жарко Пуховски каже да иако би се с Јосиповићем сложила већина грађана, треба бити опрезан јер се отвара питање зашто онда хрватско правосуђе није реаговало како треба.

     Јосиповић је хрватској дијаспори у Њујорку говорио о завршеним преговорима за улазак у ЕУ, привредним проблемима и борби против корупције.

     Он је, том приликом, рекао да у Хашком трибуналу нису прави кривци, и да Хашки суд није онакав какав би требало да буде.

     Хрватска је водила обрамбени рат, али злочина је било и на хрватској страни, рекао је Јосиповић хрватским исељеницима.

     "Злочина је било и на хрватској страни, али нису их починили ови који су у Хагу. Ми немамо инструмент да се супротставимо Трибуналу, морамо поштовати потписану сарадњу, јер у противном не бисмо били држава, поготово не европска држава", рекао је Јосиповић.

     То је мени жао јер мислим да је било људи и из Хрватске који су требали бити тамо, а нисам сигуран да су то они који јесу тамо, истакао је Јосиповић.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари