И раније тражили истрагу против Шекса

ИНИЦИЈАТИВА МЛАДИХ ЗА ЉУДСКА ПРАВА ХРВАТСКЕ

О ОПТУЖНИЦАМА ИЗ СРБИЈЕ

  • Према ставу ове невладине организације, Мерчеп мора одговарати за злочине у Вуковару између пролећа и јесени 1991. године

  • Иницијатива је и раније позивала на процесуирање Векића, јер за њега засигурно постоји довољно доказа да се покрене барем службена истрага 

     ЗАГРЕБ, (ФоНет) - Иницијатива младих за људска права Хрватске (YIHR) оценила једа оптужница српског тужилаштва за ратне злочине против Владимира Шекса, Бранимира Главаша, Ивана Векића и Томислава Мерчепа у начелу представља исправан правосудни одговор на злочине почињене у Вуковару и источној Славонији почетком деведесетих година.

    "Она засигурно јесте политичка и претерана у делу у којем се они оптужују за геноцид, али тематизује ратне злочине које су хрватске институције пропустиле да процесуирају", указује се у саопштењу YIHR Хрватске.

     Према ставу ове невладине организације, Мерчеп мора одговарати за злочине у Вуковару између пролећа и јесени 1991. године.

     "Иницијатива је и раније позивала на процесуирање Векића, јер за њега засигурно постоји довољно доказа да се покрене барем службена истрага", додаје се у саопштењу.

     Он је, као министар унутрашњих послова, према објашњењу YIHR Хрватске, "знао за бројне злочине које није зауставио и пропустио је да их адекватно санкционише".

     Иницијатива је и раније позивала на покретање истраге о одговорности Шекса, који је обављао функцију шефа Кризног штаба за источну Славонију.

     Иницијатива је позвала тужилаштва Хрватске и Србије да размене доказни материјал и сву релевантну документацију да би се спровеле професионалне и потпуне истраге против Шекса, Главаша, Векића и Мерчепа.

     У саопштењу се наглашава и да бројне изјаве хрватских политичара у протеклих неколико месеци показују одбијање правде и приврженост некажњивости.

     "Тиме само показују да хрватско друштво, нажалост, још вредносно не припада Европи", закључује YIHR.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари