ШОЈБЛЕ: „Грчка се мора покорити мерама ЕУ, за кога год Грци гласали“

НЕМАЧКИ МИНИСТАР ФИНАНСИЈА ПРЕТИ ГРЦИМА ПРЕД НОВЕ ИЗБОРЕ 17. ЈУНА

Волфганг Шојбле

            НЕМАЧКЕ власти појачале су прeтње грчким бирачима непосредно пред парламентарне изборе заказане за 17. јуни.

            „Нема лаког пута, поручио им је немачки министар финансија Волфганг Шојбле. Социјални резови и отпуштања у јавном сектору су мере на којима инсистирају ЕУ и Берлин. То су тзв. адаптационе мере, али су есенцијалне и о њима нема преговора, без обзира како грчки бирачи гласали“.

            Своју поруку додатно је изоштрио у телевизијском интервјуу: „Грчка се мора покорити мерама ЕУ, без обзира за кога Грци гласали“.

            Почетком године Шојбле је жестоко криковао и саму најаву да ће Грци поново на изборе. „Избори долазе у криво време“, рекао је нагласивши се прво и пре избора морају „извести сви резови“.

            Када су избори ипак били расписани, Шојбле је захтевао да све грчке странке потпишу декларацију да ће се у потпуности држати зацртаног програма мера штедње након избора. Уценио је грчке странке рекавши да је то једини начин да Грчка добије нови кредит, у супротном је - чека банкротство.

            Сада Шојбле дословно поручује Грцима: комотно гласајте за кога год желе, али композиција нове власти неће имати никакав ефект на политику која се већ ригорозно спроводи у Атини.

            Пред Грчком су само две опције: или да остане у еврозони и Европској Унији и тиме прихвати да о свим њеним битним питањима одлучују Брисел и Берлин, или да напусти евро и суочи са банкротством.

            Шојбле је, иначе, адвокат који је био на дужноси министра унутрашњих послова у периоду 1989-1998 године.

            Са те функције је 1990. играо важну улогу у демонтирању Источне Немачке. И у то време је неуморно понављао да у ДДР-у није било слободних избора јер је „народ је могао гласати за кога год је хтео, а политика је остајала иста“. 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари